Закон і Бізнес


Слово про гарантії

Голови судів розповіли про випадки тиску та фактори, які допоможуть провести справжню реформу


№46 (1292) 12.11—18.11.2016
ЄВГЕН БЕРЕЗОВСЬКИЙ
4561

Днями на базі Одеського апеляційного господарського суду за ініціативою голів усіх судів Одеського регіону проведено спільну прес-конференцію на тему стану забезпечення основних гарантій незалежності правосуддя в Україні.


Спільна справа

Рішення про унікальну форму прес-конференції було прийняте тому, що труднощі, яких зазнають законники, спільні: «Ці проблеми необхідно висвітлювати і доносити до суспільства. І суди як ніхто інший зацікавлені у співпраці з медіа».

Суди Одещини не вперше проявляють солідарність і намагаються спільно протистояти викликам. Так, раніше голови судів зверталися до очільників держави після того, як управління поліції в області повідомило про припинення охорони приміщень судів. Цього ж разу законники вирішили привернути увагу суспільства до чергових негараздів.

Тому не дивно, що спілкування з представниками ЗМІ стосувалося переважно питань щодо необхідності гарантування безпеки в судах та припинення тиску на законників. Про актуальність цієї теми говорить той факт, що відповідно до моніторингу, який проводить Рада суддів, з початку цього року загалом по державі було зареєстровано 60 заяв про втручання в діяльність судової системи. При цьому до переліку не додано кілька останніх подій.

Служителі Феміди зазначили, що сьогодні приміщення судів не охороняються, громадський порядок в судах не забезпечується, розгляд справ супроводжується неприхованим психологічним, а подекуди і фізичним тиском на суддів з метою схилити їх до прийняття рішень в інтересах певних осіб, окремі громадяни зловживають конституційним правом на відкритий розгляд справ.

Питання громадського впливу на суд та окремих суддів сьогодні набули критичного характеру, оскільки намагання мінімізувати та ввести в законне русло такий вплив не забезпечені належною адекватною реакцією з боку держави, особливо правоохоронних органів.

Подібні дії, з одного боку, несуть у собі загрозу життю і здоровю як суддів, так і присутніх у залі суду громадян, а з другого — ставлять під сумнів законність будь-якого рішення, прийнятого в таких умовах, що нівелює задекларований принцип верховенства права, а також є прямим порушенням норм міжнародного права і Конституції.

Фактор змін

Судді не знімають із себе відповідальності, розуміючи, що проблеми в судовій системі є, проте вони мають епізодичний характер і не стосуються всієї системи. Сьогодні законодавство встановлює правові механізми контро-
лю за діяльністю суддів та їх відповідальність, тому такі негативні фактори повинні усуватись виключно в межах правового поля.

На думку очільників судів, саме відсутність активної співпраці зі ЗМІ дозволила окремим групам сформувати в суспільстві негативне ставлення до судової системи. А тепер зацікавлені особи можуть використовувати цей фактор для тиску на правосуддя.

Представники судової влади готові бути відкритими та надавати ЗМІ необхідну інформацію, але сподіваються, що журналісти об’єктивно розкриватимуть її зміст без перекосу на обвинувачення судової системи в усіх бідах, які є в країні.

Керівники судів зійшлися на тому, що здійснення незалежного правосуддя можливе лише за відсутності стороннього впливу на служителів Феміди з боку будь-яких осіб: політиків, посадових осіб, громадських активістів та інших. Розвязати цю проблему можна за наявності трьох умов:

• політичної волі вищого керівництва країни на реальне, а не декларативне забезпечення гарантій незалежності судової влади;

• чіткого виконання вимог закону державними органами, передусім правоохоронними;

• і нарешті, багато чого залежатиме від самих суддів: забезпечення відкритості їх діяльності, налагодження взаємодії зі ЗМІ та громадськими організаціями.

Без цих факторів, переконані законники, судова реформа не приведе до позитивних результатів у питанні відновлення довіри суспільства до судової влади.

Коментар «ЗіБ»

Наталія Морщагінаголова Одеського апеляційного господарського суду:

— Ми хочемо привернути увагу влади, суспільства і правоохоронних органів до того, що здійснення незалежного правосуддя в нашій країні опинилося під загрозою. Ситуація з кожним днем тільки погіршується, і якщо терміново не вжити заходів, то нас чекає справжній колапс судової системи і, як наслідок, державної влади.

Суди зараз не охороняються взагалі, що дозволяє псевдогромадськості впливати на суддів як морально, так і фізично. Ці випадки трапляються все частіше, а найстрашніше те, що багато людей вважають таку поведінку нормальною.

Проблема з безпекою в судах і неможливістю здійснення незалежного правосуддя вже досягла таких масштабів, що викликає стурбованість не тільки в служителів Феміди, а й у представників юридичної сфери, бізнесу, адвокатських об’єднань і громадських організацій.

Докладніше-тут.