Закон і Бізнес


«Щасливого трампівства!»

Американці не захотіли побачити в Білому домі першу жінку й обрали главою держави мільярдера


Доналд Трамп пообіцяв бути президентом всіх громадян країни й запевнив, що Америка більше не задовольнятиметься нічим, окрім найкращого.

№46 (1292) 12.11—18.11.2016
Олексій Наумов
3902

Всупереч прогнозам практично всіх соціологів, експертів і політологів, новим президентом США став республіканець Доналд Трамп. Мільярдер у ході безпрецедентних за загостренням пристрастей перегонів здолав свою опонентку — демократку Гілларі Клінтон.


Усупереч прогнозам

«Щасливого трампівства!» — написав один із користувачів Reddit, дізнавшись про успіхи свого кумира. 8 листопада могло ввійти до підручників історії як день, коли Сполучені Штати вперше в історії очолила жінка, але цього не сталося. Хоча напередодні аналітики готували перемогу Г.Клінтон — агрегатор передвиборних опитувань RealClearPolitics фіксував її 3-процентну перевагу, а результати дострокового голосування (історично вигідного для демократів) теж навіювали оптимізм колишній першій леді.

Проте Д.Трамп здаватися не збирався — ухилився від відповіді на запитання, чи визнає він результати народного волевиявлення в разі поразки, а під час виборів навіть звинуватив машини для голосування в приписці голосів своїй опонентці. Втім, побоювання нечесності не підтвердилися: виборці набагато частіше скаржилися на величезні черги (явка, за оцінками експертів, була близькою до рекордної).

Спочатку всі заяви республіканця виглядали як небажання задираки змиритися з поразкою — ранні результати свідчили про перемогу Г.Клінтон в основних штатах, які вагалися, — Флориді, Огайо та Нью-Гемпширі.

Проте це були лише початкові дані, що характерно, в основному отримані у великих містах. Як тільки в загальній статистиці з’явилися результати із сільської місцевості, картина кардинально змінилася. До «скарбнички» Д.Трампа пішли Флорида, Огайо й Аризона. Ці штати не вважалися «червоними», у 2016 р. на них претендували й демократи.

Зазнала краху й теорія про те, що через демографічні зміни (зокрема збільшення частки нацменшин) перейде до «ослів» і традиційно республіканський Техас. У результаті мільярдер і 45-й президент США заручився підтримкою 290 вибірників при 270 необхідних голосів.

Як стало відомо, нинішній хазяїн Білого дому Барак Обама вже запросив свого наступника в гості на цьому тижні, аби обговорити нюанси передачі влади. Хоча процедура голосування виборщиків, які формально повинні обрати главу держави, відбудеться тільки 19 грудня. Потім 6 січня 2017-го Конгрес затвердить його підсумки, а інавгурація традиційно відбудеться 20 січня.

«Сьогодні статистика померла»

На тлі новин про перемогу Д.Трампа рекордно обвалився курс мексиканського песо, подешевшала нафта, подорожчало золото, а також від’єднався через лавиноподібне збільшення популярності сайт міграційної служби Канади. Біржовий індекс Dow упав відразу на 750 пунктів (для порівняння: після терактів 11 вересня 2001 р. він понизився лише на 560 позначок).

Результати голосування стали неприємним сюрпризом для багатьох аналітиків. Відомий політтехнолог-республіканець Майк Мерфі, противник Д.Трампа, написав у Твіттері повідомлення, більше схоже на сповідь: «Протягом 30 років у політиці я вірив у статистику. Сьогодні статистика померла. Здається, не можна помилятися сильніше, ніж я помилився при оцінці цих виборів».

Експертам належить знайти відповідь на питання, чому Г.Клінтон, котра витратила майже у 2 рази більше грошей та провела блискучу класичну кампанію, зазнала такої нищівної поразки. Багато хто проводить аналогію з референдумом про Brexit — вихід Великої Британії з ЄС, результати якого теж ніхто не зміг передбачити.

Американці 8 листопада голосували не тільки на президентських виборах — у Каліфорнії, наприклад, вони схвалили план повної легалізації марихуани (дотепер жителям штату дозволялося купувати та вживати каннабіс лише за медичними рецептами). Очікується, що це рішення, прийняте найбільш густонаселеним штатом країни, винесе питання легалізації «трави» на федеральний рівень. А жителі округу Колумбія (в якому розташований Вашингтон, столиця США) висловилися за те, щоб стати повноцінним штатом. У Колорадо у свою чергу легалізували евтаназію.

Республіканська гегемонія

Перемога Д.Трампа поки що не осмислена американським суспільством. На сайті The New York Times, наприклад, розміщені міркування експертів, які стверджують, що штаб республіканця, говорячи про «прихованих виборців» свого кандидата (тих, хто збирався за нього голосувати, але не готовий був у цьому відкрито зізнатися), сам не вірив у перемогу.

У будь-якому випадку в нового президента буде мінімум 4 роки, щоб спробувати реалізувати передвиборну обіцянку «зробити Америку знову великою». У Д.Трампа тепер карт-бланш: його однопартійці контролюють і Сенат, і Палату представників, у нього є можливість запропонувати законодавцям кандидатуру принаймні одного судді ВС США, що при нинішньому розкладі «4 на 4» встановить республіканську більшість і в найвищому судовому органі.

Єдина значна завада — внутріпартійна опозиція. У період конкурентних праймериз мільярдер нажив безліч впливових ворогів серед республіканського істеблішменту. Тепер йому належить спробувати себе в ролі примирителя й лідера, щоб повести за собою всіх без винятку американців.