Закон і Бізнес


Згори не знімати


№46 (1292) 12.11—18.11.2016
3349

Верховний суд Швеції заборонив використання безпілотних літальних апаратів з камерами. Відтепер проводити зйомку з повітря зможуть тільки поліцейські та володарі спеціальних дорогих ліцензій.


За рішенням суду, безпілотники з камерами (як вмонтованими, так і власноруч прилаштованими) визнали приладами спостереження, а значить, експлуатувати їх тепер можна тільки з метою запобігання злочинам і нещасним випадкам, повідомляє Ars Technica. Як сказано в постанові, на відміну від автомобільних і велосипедних камер, які потрібні для зйомки маршруту своїх власників, камери на безпілотниках можуть стати у пригоді для віддаленого стеження за іншими громадянами.

Рішення суду робить незаконним використання безпілотників для зйомок природи, спортивних змагань, весіллів і репортажів. Приватні оператори, які хочуть використовувати камери, підключені до дронів, повинні отримати від місцевої влади спеціальний дозвіл. Вердикт стосується навіть зйомок у журналістських цілях, хоча в інших актах для них зроблено виняток.

При цьому в країні немає закону, що забороняє зйомку в публічних місцях.