Закон і Бізнес


І життя хороше, і жити добре


У жителів Нової Зеландії самі кращі показники фінансово-економічних можливостей і соціальних гарантій.

№46 (1292) 12.11—18.11.2016
4021

Нова Зеландія вперше очолила рейтинг Prosperity Index, який щорічно складає британська організація Legatum Institute. Норвегія, яка протягом 7 років лідирувала в топ-листі, зайняла друге місце.


Нова Зеландія обійшла Норвегію за всіма критеріями, крім рівня освіти, безпеки та екології. Третє місце у Фінляндії. Цю країну визнали найкращою за ефективністю влади, рівнем розвитку демократії та гарантіями верховенства закону.

Швейцарія, яка лідирує у сфері освіти, зайняла четверте місце в рейтингу процвітання. За нею йдуть Канада, Австралія, Нідерланди, Швеція та Данія. Велика Британія, що перебувала рік тому на 15-му місці, поліпшила свої показники і тепер замикає першу десятку, повідомляє видання Business Insider.

Україна опустилася на 12 позицій — на 107-е місце в рейтингу, розташувавшись між Сенегалом і Замбією. Це найгірший сукупний показник серед усіх європейських країн. Зокрема, один з гірших результатів у нас за безпекою (134-е місце) і соціальними нормами (135-е). В той же час за показниками доступності та якості освіти Україна займає досить високе (45) місце в списку.

При складанні рейтингу враховують 104 чинники, що характеризують процвітання 149 країн. До них уходять не тільки валовий національний продукт на душу населення, рівень зайнятості та інші економічні показники, а й кількість мобільних телефонів, рівень дитячої смертності, віра громадян у чесність виборів й інші дані, що дозволяють оцінити ситуацію в країні.