Закон і Бізнес


Стажування для отримання свідоцтва адвоката може стати безкоштовним


09.11.2016 14:29
4921

Організацію та проходження стажування органами адвокатського самоврядування пропонується зробити безкоштовним. Також запропоновано обмежити плату за складення кваліфікаційного іспиту у розмірі не більше двох мінімальних заробітних плат.


Про це йдеться у проекту Закону № 5359 «Про внесення змін до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" щодо створення рівних можливостей для отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та недопущення дискримінації особи за майновою ознакою», що зареєстровано у Верховній Раді,  передає видання  «Закон і Бізнес».

На думку авторів законопроекту, на даний час в адвокатурі створюються механізми, які за своїм змістом порушують основоположні норми Конституції України, обмежують права та свободи людини і громадянина.

Оскільки органи адвокатського самоврядування самостійно встановлюють розмір внеску за проходження стажування, в окремих регіонах він встановлений в розмірі 20 мінімальних заробітних плат. Враховуючи існуючий розмір мінімальної заробітної плати (з 1 січня - 1550,00 гривень), особа за проходження стажування повинна сплатити 31000 гривень.

У зв’язку з цим ініціатори наголошують, що згідно статті 24 Конституції України громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками. Крім цього, держава гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності (частина друга статті 43 Конституції України).

Для виправлення такої ситуації  пропонується доповнити Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» положенням, відповідно до якого, плата за організацію та проходження стажування органами адвокатського самоврядування не стягується. Разом з тим, розмір винагороди за керiвництво стажуванням може встановлюватися окремо за домовленістю мiж стажистом адвоката та адвокатом - керівником стажування, але не більше трьох мінімальних заробітних плат. Також пропонується встановити норму, що Рада адвокатів України може встановити плату за складення кваліфікаційного іспиту, але не більше двох мінімальних заробітних плат.

Закон і Бізнес