Закон і Бізнес


Від шахраїв не застрахуватися


№45 (1084) 10.11—16.11.2012
2739

Суд у Вірджинії засудив до 60 років тюрми костариканського інвестора Міноса Варгаса Калво, визнаного винним у шахрайстві. Як повідомляється на сайті ФБР, за версією слідства, його доходи від махінацій становлять не менше $485 млн.


М.Варгас був визнаний винним ще в квітні 2012 року. Його, зокрема, звинувачували в шахрайстві й відмиванні незаконно отриманих коштів. Як уважає слідство, суть махінацій полягала в продажі підроблених страхових документів компаніям, що працюють на вторинному ринку страхування життя.

Своїм клієнтам М.Варгас надавав підроблені висновки незалежного аудитора (їх готував його спільник Хорхе Кастильо), за допомогою яких він переконував партнерів у надійності очолюваної ним компанії. Покупцями полісів стали підприємства в США, Нідерландах, Німеччині, Канаді й низці інших країн.

Після придбання підроблених документів інвестори перепродували їх приватним особам, які зрештою й зазнали фінансових збитків. За даними Асошіейтед Пресс, деякі з них повністю позбулися статку, накопиченого за багато років. У цілому за 2004—2010 роки від дій шахраїв у всьому світі постраждали близько 3500 чоловік.

Суд засудив М.Варгаса до 60 років тюрми, захист у свою чергу просив 20 років. Підсудний спробував запевнити суддю, що за 644 дні, проведених під вартою, повністю виправився. Враховуючи, що зараз шахраєві 61 рік, такий строк фактично рівноцінний довічному ув’язненню.

Спільник М.Варгаса — Х.Кастильо — визнав свою вину в змові з метою здійснення шахрайства. Очікується, що вирок йому буде винесено 30 листопада 2012 року.