Закон і Бізнес


Вердикти під копірку

Штучний інтелект навчили передбачати рішення ЄСПЛ


№45 (1291) 05.11—11.11.2016
4195

Об’єднана команда фахівців Пенсильванського та Шеффілдського університетів створила програму, яка здатна передбачати рішення Європейського суду з прав людини з точністю до 79%. Система ознайомлюється з матеріалами справи й робить висновок про наявність порушень.


Розробники опублікували деталі своєї роботи в журналі PeerJ Computer Science. «Ми не вважаємо, що штучний інтелект може замінити суддів або юристів, але думаємо, що вони визнали б нашу систему корисною, адже вона може швидко ідентифікувати ті характеристики справи, які, швидше за все, приведуть до однозначного вердикту. Наша система також може бути цінним інструментом для виявлення справ, в яких, найімовірніше, йдеться про порушення конвенції», — розповів глава проекту Ніколаос Алетрас.

Минулого року до ЄСПЛ було подано приблизно у 2 рази більше звернень, ніж у 2014 році. Причому велика частина з них просто не була прийнята до розгляду з тих чи інших формальних причин (наприклад через підготовку документа не за правилами). У тексті багатьох заяв юристи не виявили порушень.

Нині потік звернень у Страсбург зростає, але чисельність суддів залишається тією самою. Їм доводиться ознайомлюватися з матеріалами тисяч справ, аби виявити ті з них, які варті уваги, пише Pravo.ru.

Саме через велику кількість звернень до Євросуду команда Н.Алетраса вирішила створити спеціальний алгоритм, який міг би вивчати текст документа й передбачати вердикти Суду «на льоту». Аналізуючи тексти сотень справ, учені з’ясували, що судді ЄСПЛ передусім звертають увагу не на юридичні терміни, а на простий опис фактів. Тобто, за словами авторів проекту, людей у мантіях швидше зацікавить моральний бік справи, ніж строге дотримання букви закону.

При навчанні алгоритму дали «ознайомитися» з 584 рішеннями Суду. Вчені обрали ті, в яких згадувалися 3 статті Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод: заборона катування або нелюдського чи такого, що принижує гідність, поводження або покарання, право на справедливий судовий розгляд і право на повагу до приватного і сімейного життя. Саме за цими статтями ЄСПЛ найчастіше постановляв рішення.