Закон і Бізнес


Без права на анонімність


№44 (1290) 29.10—04.11.2016
3832

Адміністратори веб-сайтів мають право зберігати IP-адреси, з яких користувачі заходять на ресурси, з метою уникнення кібер-атак, мовиться в рішенні, прийнятому Судом Європейського Союзу.


Відповідну заяву проти ФРН з метою домогтися заборони на реєстрацію та зберігання IP-адрес користувачів для забезпечення їхнього права на анонімність подав активіст Піратської партії Патрик Брюєр. Німецький суд у свою чергу звернувся за роз’ясненнями до Суду ЄС у Люксембурзі.

Адміністратори сайтів, котрі розміщують медіа-контент, зазвичай зберігають IP-адреси користувачів, аби контролювати трафік, закривати доступ до контенту для користувачів із певних IP-адрес, створювати чорні списки адрес, з яких здійснюються кібер-атаки.

Законодавство ФРН забороняє провайдерам контенту безстрокове зберігання даних користувачів за винятком тих випадків, коли такі відомості необхідні для виставляння рахунків за надані послуги. Тепер згідно з рішенням люксембурзького суду законною підставою для зберігання адрес користувачів без їхньої згоди є запобігання комп’ютерним злочинам.

Проте суд визнав IP-адреси особистими даними й обмежив їх використання провайдерами контенту, залишивши останнім право на ідентифікацію користувачів за їхніми адресами лише через відповідні правові процедури, що забезпечують отримання додаткових даних від надавачів послуг інтернет-зв’язку. Крім того, роз’яснено, що держави — члени ЄС не мають права приймати закони, які дозволяють власникам сайтів збирати й використовувати особисті дані користувачів без їхньої згоди, крім як безпосередньо з метою надання послуг і виставляння рахунків.

Закон і Бізнес