Закон і Бізнес


З Преторії видачі немає


№44 (1290) 29.10—04.11.2016
3652

Південноафриканська Республіка почала формальний процес виходу з Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Причиною названо упереджене ставлення трибуналу до африканських країн.


Як повідомляють окремі ЗМІ країни, їм удалось отримати копію документа про вихід, адресованого ООН, за підписом міністра закордонних справ країни. «Південноафриканська Республіка вважає, що її зобов’язання стосовно мирного розв’язання конфліктів деколи несумісні з інтерпретаціями Міжнародного кримінального суду», — цитують документ мас-медіа.

Минулого року ПАР відмовилася заарештувати президента Судану Омара Башира за запитом МКС. Суд тоді закликав Преторію зробити все, що в їх силах, аби затримати О.Башира, котрий відправлявся на форум у Йоганнесбурзі. Глава Судану був оголошений у розшук за воєнні злочини, скоєні в ході конфлікту в Дарфурі.

Проте після прибуття в Йоханнесбург О.Башир був тепло зустрінутий представниками південноафриканської влади.

До цього, нагадує Бі-Бі-Сі, Африканський Союз закликав МКС припинити переслідування нинішніх політичних лідерів.

Міжнародний кримінальний суд щодо злочинів проти людяності діє з 2002 року, коли кількість країн, які ратифікували договір про його створення, досягла 60. Він є судом першої й останньої інстанції та заслуховує справи, які не можуть бути розглянуті в самих державах, на території яких скоєні злочини.

Римський статут підписали і ратифікували 34 з 54 держав Африки.