Закон і Бізнес


Тихіше, будь-ласка


№44 (1290) 29.10—04.11.2016
4229

Телеканалам заборонять збільшувати гучність трансляції під час перерви на рекламу — пояснюються обмеження шкодою для здоров’я. Тому порушників пропонують штрафувати.


Зробити перегляд телевізора більш комфортним пропонують народні депутати, які підготували законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони підвищення гучності звуку реклами під час трансляції програм або передач по телебаченню і радіо» (№5287).

«За твердженням лікарів різке підвищення звуку вкрай негативно впливає на наш організм. Зокрема, це призводить до прогресуючої втрати слуху і невротичного стану (появи тривоги, депресії, швидкої стомлюваності), а також до судинного дисбалансу і гіпертонії», — йдеться в пояснювальній записці до проекту.

Тому ініціативою пропонується запровадивши імперативну норму щодо заборони перевищення гучності звуку реклами під час поточної програми по телебаченню і радіомовленню. Відповідно до проекту телерадіоорганізації будуть зобов’язані застосовувати автоматичні регулятори гучності ефіру. А для компаній, які ослухаються передбачені штрафи.

Варто відзначити, що наразі законодавство також встановлює норми щодо недопущення підвищення гучності реклами, але на практиці вони не працюють через відсутність відповідного механізму їх реалізації.