Закон і Бізнес


Дитинство без обмежень


№44 (1290) 29.10—04.11.2016
4437

Скасувати можливість направлення неповнолітніх, які вчинили кримінальні дії до спеціальної навчально-виховної установи пропонують у парламенті. Хоча і зараз такі установи практично не затребувані.


Чинне кримінальне законодавство передбачає, що неповнолітній, який вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості, може бути звільнений судом від кримінальної відповідальності або покарання, якщо буде визнано, що внаслідок щирого розкаяння та подальшої бездоганної поведінки він на момент постановлення вироку не потребує застосування покарання. Водночас уцьому разі суд застосовує до неповнолітнього примусові заходи виховного характеру, до числа яких віднесено його направлення до спеціальної навчально-виховної установи на строк до 3 років.

Як зазначають у Верховній Раді, застосування до таких осіб примусових заходів виховного характеру, суперечить принципам гуманізму, адже Кримінальний кодекс взагалі не повинен містити положення про застосування до таких неповнолітніх будь-яких заходів впливу.

Тому законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення дотримання прав та вдосконалення роботи з неповнолітніми правопорушниками» (№5298) пропонується викреслити можливість застосування таких виховних заходів.

Як зазначають у парламенті, проти діяльності таких установ висловлювався Комітет ООН з прав дитини. Разом з тим і зараз суд застосовує такі обмеження досить рідко: в Україні функціонує дві школи і два професійних училища соціальної реабілітації, у яких відповідно перебуває 7 і 16 дітей.