Закон і Бізнес


Сімейний нагляд


№44 (1290) 29.10—04.11.2016
4307

Урядовці запропонували нові методи боротьби із домашнім насильством. Зокрема, кривднику може бути заборонено з’являтись у місці спільного проживання із жертвою, а також йому доведеться пройти «перевиховання».


Кабмін вніс до Верховної Ради законопроект «Про запобігання та протидію домашньому насильству» (№5294). Як зазначать у пояснювальній записці минулого року зафіксовано більше 100 тисяч звернень з приводу насильства в сім’ї.

«Водночас ці дані не можна вважати показовими, оскільки насильство є латентним явищем, факт якого в більшості випадків приховується», — зазначають ініціатори проекту.

Ініціативою зокрема, пропонується доповнити Кодекс про адміністративні правопорушення новою ст.39-1, яка передбачатиме направлення на проходження програми для кривдників. Крім цього кривднику може бути винесений терміновий заборонний припис, який зобов’язуватиме його покинути місце проживання постраждалої особи або взагалі будь-яким чином контактувати з нею. Строк дії таких обмежень становитиме до десяти діб. При цьому терміновий заборонний припис виноситиметься поліцією. А особа, якої він стосуватиметься зможе його оскаржити у суді. Також обмежувальний припис до особи зможе винести суд. При цьому таке обмеження включатиме в себе заборону листування і телефонних дзвінків.