Закон і Бізнес


Наказано домовлятись

Реструктуризувати борги підприємства зможуть з власної ініціативи


Незабаром юридичні особи вишикуються в черги до банків, щоб укласти договори про реструктуризацію боргів.

№43 (1289) 22.10—28.10.2016
АНТОН КРИВЕНКО
3736

Бізнес отримав можливість реструктуризувати борги перед фінустановами за процедурою, передбаченою законом. Для цього потрібно лише задіяти відповідний механізм через спеціальний новостворений орган. Утім, деякі правники побоюються, що нормами закону зловживатимуть для введення мораторію на початок процедури банкрутства чи продажу майна за борги.


Пігулка від банкрутства

19 жовтня набув чинності закон «Про фінансову реструктуризацію» від 14.06.2016 №1414-VIII, який вводить механізм перегляду умов обслуговування підприємствами своїх боргів. У Національному банку відзначили, що закон покликаний створити ефективний механізм для позасудового вирішення питання проблемних боргів кредиторами та підприємствами.Водночас він має обмежений строк дії — 3 роки.

Боржником у розумінні закону є юридична особа — суб’єкт підприємницької діяльності, що має заборгованість хоча б перед однією фінансовою установою (не пов’язаною з боржником), включаючи комунальні та державні підприємства, крім самих фінустанов і казенних підприємств.

Створюватиметься спостережна рада, до якої входитимуть по одному представнику від НБУ, Мінфіну, Мінекономіки та Мін’юсту та 5 — від об’єднань учасників фінансових ринків, бізнесменів, експертів. Рада сформує секретаріат, завданням якого стане проведення процедури фінансової реструктуризації, та арбітражний комітет, що вирішуватиме спірні питання.

Реструктуризація проводитиметься без звернення до суду шляхом переговорів між боржником, його пов’язаними особами та кредиторами. Для її ініціювання боржник має подати відповідну письмову заяву до секретаріату. Головна умова — аби не було порушеного провадження у справі про банкрутство або санацію. Також необхідно надати план реструктуризації, який секретаріат надсилатиме кредиторам. Після цього проводитимуться збори для затвердження плану.

Боржник та кредитори зобов’язані завершити переговори та затвердити план не пізніше ніж через 90 днів після початку процедури.

Нацбанк переконаний, що закон дозволить переглянути умови 25% корпоративних боргів. При цьому йдеться виключно про життєздатні підприємства, які за рахунок реструктуризації зможуть повернутися до економічної активності й забезпечити пожвавлення банківського кредитування в цілому.

Зворотний бік медалі

Багато експертів відзначають, що даний акт є своєчасним, він піде на користь як бізнесу, що через економічну кризу загруз у боргах, так і банківському сектору, який фактично вже не має чого стягувати з боржників (див. інтерв’ю на стор.14). Утім, деякі правники звертають увагу на те, що новели можуть бути використані не за призначенням, і на практиці матимемо протилежні результати.

Зокрема, відразу після ухвалення акта адвокат ЮФ «Ілляшев та партнери» Олександр Денисенко заявив, що, по-перше, під час дії фінансової реструктуризації кредитори фактично не зможуть порушити справу про банкрутство боржника без його згоди. По-друге, з дня початку реструктуризації вводиться мораторій, який діє протягом 90 днів з можливістю подальшої пролонгації ще на такий самий строк. У цей час боржник звільняється від обов’язку повертати борги, не допускається передача його майна в заставу або під контроль інших осіб, проведення заліків, а також реалізація з торгів нерухомості, обладнання, автомобілів тощо. При цьому заборона реалізації необоротних активів поширюється на всіх кредиторів, незалежно від їх участі в реструктуризації.

«З вищенаведених норм убачається, що механізм фінансової реструктуризації може використовуватися недобросовісними боржниками задля недопущення реалізації власного майна за борги», — вважає О.Денисенко. Він пояснив схему: боржнику необхідно знайти знайомих у фінустанові, взяти кредит у розмірі не менш ніж 50% раніше одержаних в інших банках коштів, отримати згоду «свого» банку виступити в ролі залученого кредитора та звернутися до секретаріату, щоб отримати рішення про початок процедури реструктуризації. Й воно на 180 днів убезпечить боржника від порушення провадження про його банкрутство та реалізації його активів.

Тож відкритим залишається питання, на чию користь спрацює нововведення.