Закон і Бізнес


Зміна процедури реєстрації майна не гарантує повного захисту власників, - юрист


21.10.2016 16:36
3355

Зміною процедур проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень навряд вдасться повністю захистити власника від рейдерського захоплення майна, адже цю проблему необхідно вирішувати на іншому рівні.


Таку думку висловила партнер АО «Спенсер і Кауфманн» Олександра Федотова під час останнього засідання комітету з питань права Українського клубу нерухомості (URE Club), передає кореспондент видання «Закон і Бізнес». Одним з предметів для обговорення під час засідання став Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності» (на базі проекту №5067), направлений нещодавно на підпис Президенту України.

Ухвалені зміни, безумовно, усувають існуючі сьогодні окремі прогалини у реєстрації, - зазначила О.Федотова, - втім переоцінювати ефект «антирейдерського» закону все ж не варто». Як приклад, вона навела зміни, внесені до ч. 2 ст. 12 Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Згідно з чинною редакцією, відомості, що містяться у Державному реєстрі прав, мають відповідати даним реєстраційної справи у паперовій формі, що містить документовані записи щодо прав на нерухоме майно та їх обтяжень. У разі їх невідповідності пріоритет мають дані реєстраційної справи у паперовій формі.

Після набуття змінами чинності пріоритет матимуть не дані реєстраційної справи, а відомості, що містяться в документах, на підставі яких проведені реєстраційні дії. І, на думку окремих експертів, це має посилити захист власника від рейдерських посягань.

Втім, на думку О.Федотової це може якось убезпечити лише від технічних помилок ведення справи, але не від цілеспрямованих протиправних посягань на майно. Для вирішення останньої проблеми визначальною може бути лише якісна робота правоохоронних органів із запобігання, припинення і розкриття злочинів. «Реєстратор, не будучи експертом, під час здійснення реєстраційних процедур зніме копії з підроблених документів так само, як і зі справжніх, - зазначила вона. – То ж намагання законодавця в цьому напрямі можна вважати марними до тих пір, поки рейдери не почнуть нести реальну кримінальну відповідальність».

Докладніше про засідання комітету з питань права URE Club читайте у найближчому номері газети.

Закон і Бізнес