Закон і Бізнес


З прицілом на майбутнє


№43 (1289) 22.10—28.10.2016
3848

Чи може парламент позбавити колишнього главу держави президентського звання? На Банковій вважають, що такими повноваженнями ВР не наділена. Але остаточну відповідь має знайти Конституційний Суд.


КС розпочав письмові слухання справи щодо конституційності закону «Про позбавлення В.Януковича звання Президента України» від 4.02.2015 №144–VIII.

Прикметно, що відповідне подання від нинішнього глави держави надійшло до Конституційного Суду ще у червні минулого року. Тоді в Адміністрації Президента пояснювали своє звернення бажанням отримати негативну відповідь єдиного органу конституційної юрисдикції. Мовляв, якщо КС визнає конституційність рішення парламенту, ніхто не зможе оскаржити відповідний закон пізніше.

Щоправда, викладені в поданні аргументи не залишають Суду простору для тлумачного маневру. Адже ч.3 ст.105 Конституції допускає єдиний випадок позбавлення звання Президента — усунення з поста в порядку імпічменту. Причому навіть внесення будь-яких змін до її положень не уможливить їхню зворотну дію в часі. Тим більше — звичайним законом, який до того ж має ненормативний характер, а, отже, йдеться у поданні, не міг прийматися взагалі.

Втім, на думку експертів, на Банковій скоріш за все розраховують на позитивний вердикт КС. Адже він убезпечить нинішнього главу держави від схожих дій нардепів у майбутньому, зокрема, і в частині відсторонення від посади простою більшістю голосів нардепів.

Суддя-доповідач у справі — Наталя Шаптала.