Закон і Бізнес


ВСУ назвав підставу для поновлення строку на касаційне оскарження


18.10.2016 14:36
19347

Якщо недотримання строків касаційного оскарження було зумовлене діями (бездіяльністю) суду апеляційної інстанції, то ця обставина може бути підставою для поновлення строку на касаційне оскарження за заявою особи, яка оскаржує судове рішення.


Таку позицію висловив Верховний Суд України у постанові від 5 жовтня 2016 року по справі № 6-1724цс16, передає видання «Закон і Бізнес».

Відповідно до ч. 1 ст. 325 ЦПК України касаційна скарга може бути подана протягом 20 днів з дня вступу в законну силу рішення (постанови) апеляційного суду. Відповідно до положень ч. 1 ст. 73, ч. 2 ст. 325 ЦПК України у разі пропущення строку, встановленого частиною першою цієї статті, з причин, визнаних поважними, суддя касаційної інстанції за заявою особи, яка подала скаргу, може поновити цей строк.

Частина 1 ст. 218 ЦПК України говорить, що рішення суду або його вступна та резолютивна частини проголошуються негайно після закінчення судового розгляду і прилюдно, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Головуючий роз'яснює зміст рішення, порядок і строк його оскарження. У разі проголошення тільки вступної та резолютивної частин судового рішення суд повідомляє, коли особи, які беруть участь у справі, зможуть ознайомитися з повним рішенням суду.

У статті 222 ЦПК України закріплено, що копії повного рішення суду видаються особам, які брали участь у справі, негайно після проголошення такого рішення. У разі проголошення тільки вступної та резолютивної частин судового рішення, особам, які брали участь у справі і були присутні у судовому засіданні, негайно після його проголошення видаються копії судового рішення із викладом вступної та резолютивної частин.

Виносячи ухвалу про відмову у відкритті касаційного провадження, суд не звернув уваги на те, що з вини суду апеляційної інстанції заявник не отримав повного тексту оскаржуваного судового рішення, у зв'язку з чим він був позбавлений права подання касаційної скарги та її мотивації у відповідності з вимогами ст. 326 ЦПК України, а тому касаційний суд прийшов до передчасного висновку про відмову у відкритті касаційного провадження. 

Закон і Бізнес