Закон і Бізнес


«Не залишайтеся в окопі!»

Адвокатів закликали знайти своє місце в судовій реформі та йти до Верховного Суду


Під час урочистого прийому Володимир Кравчук запросив адвокатів узяти активну участь у реалізації судової реформи.

№42 (1288) 15.10—21.10.2016
КАТЕРИНА БУТОВЧЕНКО
45447

Епохальні законодавчі зміни поставили перед Асоціацією правників України нові виклики. В новому році організація зосередить свою увагу на формуванні Громадської ради доброчесності при Вищій кваліфікаційній комісії суддів, роботі над законопроектом про Вищу раду правосуддя та обранні нового складу Верховного Суду.


Пріоритети та ризики

Про пріоритети АПУ стало відомо під час урочистого прийому з нагоди Дня юриста. Одним зі спікерів, котрі закликали адвокатів переглянути свою позицію у системі правосуддя, був суддя Львівського окружного адміністративного суду, президент Асоціації розвитку суддівського самоврядування Володимир Кравчук.

Серед ризиків судової реформи він назвав «шкідливу» звичку суддів боятися незалежності та намагання адвокатів ставити результат у справі вище за ідеї та принципи. В.Кравчук закликав юристів «не залишатися в окопі, а брати на себе професійні виклики».

Прикметно, що, за його підрахунками, нині в Україні, крім близько 30000 адвокатів та 15000 прокурорів, працюють майже 300000 юристів, від думки яких залежатиме втілення судової реформи в життя.

Внаслідок перекручувань

Водночас українці не довіряють реформам. Однак кожна перебудова, яка не знайшла підтримки серед людей, на думку президента АРСС, приречена. «Коли я був адвокатом, з розпачем виходив з процесу, — пригадав він. — Якщо судова реформа це змінить, це буде її найбільшим досягненням».

При цьому не було помітно, щоб представники адвокатської спільноти поспішали змінювати свої карєрні перспективи на непевне суддівське майбуття. Обережні правники й в питанні щодо появи в розділі Конституції, присвяченому правосуддю, двох статей — про адвокатуру та прокуратуру.

Внаслідок перекручувань в інформаційному просторі відзначається, що громадяни схильні сприймати реформу через призму того, що тепер суд працюватиме спільно з адвокатурою, у той час як раніше перевага була на боці прокуратури. Тобто про рівність сторін люди, на жаль, не говорять, підкреслюють експерти. Нині незрозуміло, чи отримає судова реформа підтримку суспільства, чи відбудеться вона без участі адвокатури, чи підуть захисники на ризики заради позитивних змін у країні. Однак очевидно, що АПУ працюватиме над популяризацією реформи серед адвокатів.

Надії на майбутнє

Експерти очікують, що згодом на конституційний рівень вийдуть не тільки адвокати і прокурори, а й державні виконавці, що зросте кількість виправдувальних вироків, а прокурори перестануть до останнього оскаржувати відповідні судові рішення.

Проте згідно зі статистикою ситуація із взяттям під варту залишає бажати кращого. Задовольняються поодинокі клопотання, попри обізнаність суддів з нормами Конституції та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також з практикою Європейського суду.

Наголошуючи на таких суперечностях, спікери учергове закликали адвокатів не залишатися осторонь перетворень у суспільстві.

Прикметно, що лауреатом почесної відзнаки АПУ «За честь і професійну гідність» у цей буремний для адвокатури час став президент Укрінюрколегії, заслужений юрист України Данило Курдельчук, значна частина професійної діяльності якого була присвячена саме громадській роботі. Через трагічний збіг обставин видатний правник пішов із життя незадовго до церемонії нагородження. Однак в АПУ висловили сподівання, що його професійні ідеали не загубляться і слугуватимуть іншим правникам орієнтиром у громадській діяльності.