Закон і Бізнес


На суд — присяжних


№43 (1289) 22.10—28.10.2016
7227

Як зазначають у Верховній Раді, суди змушені зупинити розгляд деяких категорій справ, оскільки до участі у них варто залучати народних засідателів. Хоча їхня участь у процесі не передбачена Основним Законом.


Відповідно до конституційних змін в судочинстві ліквідовано інститут народних засідателів, передбачивши можливість залучення присяжних. Разом з тим Цивільним процесуальним кодексом передбачено ряд категорій справ, які мають розглядатись за участю народних засідателів. Зокрема, так мають вирішуватись справи щодо обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання її недієздатною, визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою, усиновлення тощо.

Як наслідок, зазначають в парламенті, суди були змушені зупинити розгляд таких категорій справ. Доля вирішення цієї проблеми нардепи підготували законопроект «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України (щодо розгляду справ за участю присяжних)» (№5271). Ініціативою пропонується передбачити, що там де закон вимагає участі у процесі народних засідателів, замість них залучатимуться присяжні.