Закон і Бізнес


НАЗК своїм роз’ясненням позбавило e-декларування сенсу, - юрист


Чиновнику достатньо, наприклад, записати усі «тіньові» активи на повнолітню дитину, яка, звісно, не проживає разом із батьками.

17.10.2016 11:33
5154

Нацагентство з питань запобігання корупції фактично вже звело нанівець смисл e-декларування. Відповідно до нещодавно виданого роз’яснення, декларантам, аби приховати «тіньові» активи, достатньо записати їх на повнолітню дитину.


На цей нюанс звернула увагу радник АО «Спенсер і Кауфманн» Тетяна Іванович, яка дослідила зміст терміну «члени сім’ї» у новому Законі про запобігання корупції.

Відповідно до Закону (стаття 1), – це «особи, які перебувають у шлюбі, а також їхні діти, у тому числі повнолітні, батьки, особи, які перебувають під опікою і піклуванням, інші особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки (крім осіб, взаємні права та обов’язки яких не мають характеру сімейних), у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі».

Втім, надаючи відповідь на запитання, хто належить до членів сім'ї суб'єкта декларування, НАЗК у розпорядженні від 11.08.2016 №3 звузило зміст, визначивши дві групи:

1) особа, яка перебуває у шлюбі із суб'єктом декларування (чоловік/дружина), незалежно від їх спільного проживання. Це означає, що членом сім'ї суб'єкта декларування є його чоловік/дружина, якщо шлюб між ними офіційно не розірвано (навіть якщо особи спільно не проживають, не пов'язані спільним побутом тощо);

2) у випадку наявності сукупності таких ознак як спільне проживання, пов'язаність спільним побутом та наявність взаємних прав та обов'язків (крім осіб, взаємні права та обов'язки яких не мають характеру сімейних) із суб'єктом декларування, членами його сім'ї є також його:

- діти, у тому числі повнолітні;

- батьки, особи, які перебувають під опікою і піклуванням;

- будь-які інші особи, у тому числі особи, які спільно проживають із суб'єктом декларування, але не перебувають з ним у шлюбі.

Усі інші особи, на думку НАЗК, за відсутності хоча б однієї із вказаних ознак для цілей декларування не вважаються членами сім'ї суб'єкта декларування (наприклад, особи, які за відсутності вказаних ознак спільно орендують (користуються) житлом, проживаючи в одній квартирі, кімнаті у гуртожитку, готелі тощо).

Таким чином, достатньо, наприклад, записати усі «тіньові» активи на повнолітню дитину, яка, звісно, не проживає разом із батьками.

Чому таке тлумачення не можна вважати коректним, а також як розуміє термін «члени сім’ї» Конституційний Суд, – читайте у повній версії статті Т.Іванович.

Закон і Бізнес