Закон і Бізнес


Природне питання


№42 (1288) 15.10—21.10.2016
4002

Перед будівництвом заводу треба отримати висновок екологів про вплив на довкілля та згоду громадськості. Це має захистити навколишнє середовище та ускладнити життя інвесторам.


Парламент прийняв в цілому законопроект «Про оцінку впливу на довкілля» (№2009а-д). Документом встановлюються правові та організаційні засади оцінки впливу на довкілля, спрямованої на запобігання шкоди навколишньому середовищу. Під його дію підпадатимуть суб'єкти господарювання, органи держвлади, місцевого самоврядування, які виступають замовниками планованої діяльності й для цілей цього закону прирівнюються до суб'єктів господарювання.

Закон зобов’язує компанії, що працюють на тій чи іншій території, проходити оцінку наслідків впливу на навколишнє середовище. Крім того, він передбачає учать громадскості в обговоренні розвитку таких територій.

«Якщо інвестор хоче побудувати біля населеного пункту нафтопереробний завод чи хімічне виробництво, він буде зобов’язаний пройти обговорення із громадскістю, отримати висновок екологів про вплив на довкілля, і вже потім зможе почати будівництво», - пояснив норми закону міністр екології Остап Семерак.

Крім того в цілому прийнято проект «Про стратегічну екологічну оцінку» (№3259). Зокрема, така оцінка має проводиться стосовно планів і програм, які розробляються для сільського, лісового господарства, риболовства, енергетики, промисловості, включаючи транспорт, регіональний розвиток, управління відходами і будь-яких інших проектів, які потребують оцінки впливу на навколишнє середовище.

Втім, очевидно, такі новації не підуть на користь інвесторам, яким доведеться проходити додаткові бюрократичні процедури, що в наших умовах породжує чергові корупційні ризики.