Закон і Бізнес


Скинемось на медицину


№42 (1288) 15.10—21.10.2016
4281

Роботодавцям невдовзі доведеться сплачувати збір на медичне страхування. Автори відповідного законопроекту розраховують на легалізацію тіньових доходів лікарів. Однак додаткове навантаження на фонд оплати праці може вплинути на розмір легальних зарплат працівників.


Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендував ухвалити за основу проект закону «Про загальнообов'язкове соціальне медичне страхування в Україні» (№4981).

«Для громадянина проект безкоштовний. Він не сплачує внески. Сплачує той, хто страхує. Працюючих громадян страхуватиме роботодавець, а непрацюючих — місцеві органи виконавчої влади», — пояснила автор проекту, народний депутат Людмила Денісова.

Згідно з проектом, страховий внесок буде однаковий для всіх. Проектом не встановлюються його розмір, натомість він має затверджуватися щорічно Кабміном разом із Програмою загальнообов’язкового соціального медичного страхування. За попередніми підрахунками, роботодавців зобов’яжуть сплачувати  290-350 грн. на місяць за кожного найманого працівника.