Закон і Бізнес


Президент ветував зміни до закону про персональні дані


08.11.2012 16:28
1443

Президент України Віктор Янукович ветував прийнятий парламентом закон про захист персональних даних щодо удосконалення правового регулювання у цій сфері.


Закон, прийнятий на основі урядового законопроекту № 10472-1, був повернутий із пропозиціями президента 24 жовтня 2012 року, повідомляється на сайті Верховної Ради, хоча його статус до вчорашнього дня був позначений як "направлено на підпис президенту".

Нагадаємо, що ветувати цей закон через невідповідність Конституції, європейським стандартам у сфері захисту персональних даних і загрози порушення прав і свобод людини Президенту с пропонувала омбудсмен. Також про накладення вето просили Громадська рада при Мін'юсті і УКБС, посилаючись на передбачене законом необмежену втручання держорганів у діяльність всіх, хто здійснює обробку персональних даних, і нав'язування бізнесу додаткового держрегулювання.

Відзначимо, що закон «Про захист персональних даних» регулює правові відносини, пов'язані із захистом та обробкою персональних даних і спрямований на захист основних прав і свобод людини і громадянина, зокрема, права на невтручання в особисте життя.

У змінах, прийнятих парламентом 2 жовтня, серед іншого пропонувалося звільнити з-під дії закону діяльність з обробки персональних даних, здійснювану творчим або літературним працівником, у тому числі журналістом, в професійних цілях, за умови забезпечення балансу між правом на невтручання в особисте життя і правом на самовираження.

Детальний аналіз вказаних законодавчих змін читайте тут.