Закон і Бізнес


Виняткова всесвітня юрисдикція


№41 (1287) 08.10—14.10.2016
3090

Вперше за два строки президентства Барака Обами Конгрес США подолав його вето на законопроект. Мова йде про право родичів жертв «терактів 9/11» висувати в американських судах матеріальні претензії до держав, підозрюваних у фінансуванні тероризму.


Білль «Правосуддя проти спонсорів тероризму» дозволить американським громадянам подавати позови до країн — пособниць тероризму. Тим самим буде обійдено положення про наділення зарубіжних держав імунітетом при розгляді справ у судах США, повідомляє Reuters.

Б.Обама наклав на акт вето, «виходячи з інтересів національної безпеки США». Адже закон створює лазівку, яка дозволить громадянам інших держав подавати до суду на американських дипломатів, військових або бізнесменів. Та й Саудівська Аравія, громадяни якої брали безпосередню участь у «терактах 9/11», пригрозила санкціями — продажем належних їй американських цінних паперів і активів на суму $750 млрд.

Проте закон підтримали відразу 97 сенаторів, лише один був проти, а двоє не взяли участі в голосуванні. Так, сенатор від штату Коннектикут Річард Блюменталь заявив, що з’являється дедалі більше свідчень сприяння з боку влади Саудівської Аравії в скоєнні «одного з найбільших злочинів у США», а найдієвішим способом підтвердити такі підозри або спростувати їх є неупереджений та справедливий суд.

Правда, лідер більшості в Сенаті США Мітч Мак-Коннелл уже заявив, що конгресмени несповна усвідомлювали наслідки прийнятого закону й тепер спробують виправити його недоліки. Тобто доопрацьовуватимуть уже чинний акт.

Утім, потенційні жертви не стали чекати. Уже 1 жовтня подано першу позовну заяву. Стефані Росс Десимон, вдова по офіцерові ВМС США Патрику Данну, загиблому в Пентагоні 11.09.2001, стверджує, що Саудівська Аравія надавала матеріальну підтримку угрупованню «Аль-Каїда» та її лідерові Усамі бен Ладену, які названі організаторами й виконавцями терактів, повідомляє Bloomberg. Позивачем виступила й дочка вдови. Обидві жінки вимагають від Саудівської Аравії виплати компенсації.

На думку аналітиків, тепер будь-який американець зможе вчинити позов проти будь-якої країни, звинувативши її в усіх смертних гріхах. І суд даватиме оцінку діям зарубіжних урядів і виноситиме рішення про санкції або арешт іноземного майна й активів у США.

Наприклад, ще в березні цього року, тобто до набуття чинності новим законом, федеральний суд Нью-Йорка ухвалив рішення, за яким власті Ірану зобов’язані виплатити понад $10,5 млрд як відшкодування сім’ям загиблих у результаті теракту, а також страховим компаніям на покриття збитків. Cуд постановив, що Іран несе відповідальність за спричинені «терактом 9/11» збитки, хоча ніяких прямих доказів вини його громадян або влади пред’явлено не було.

Що стосується перспектив висунути претензії до самих Сполучених Штатів за дії їхніх військових у ході бойових дій в інших країнах світу, то, на думку експертів, імовірність успіху залишається мінімальною. Тим більше що США — одна з небагатьох країн, яка навідріз відмовилася ратифікувати угоду про створення Міжнародного кримінального суду.