Закон і Бізнес


Конфіденційність не абсолютна


№41 (1287) 08.10—14.10.2016
3877

Виборці Швейцарії підтримали на референдумі закон, що передбачає розширення повноважень правоохоронних органів країни стежити за підозрюваними. Уряд запевняє: спецслужби використовуватимуть нові повноваження тільки для стеження за особливо небезпечними підозрюваними.


Як повідомляє агентство AFP, за даними остаточного підбиття підсумків голосування, законопроект дістав схвалення 65,5% громадян альпійської республіки. Дотепер поліція та розвідувальні органи Швейцарії мали набагато менші права на слідчі дії, ніж в інших розвинених країнах: їм було повністю заборонено прослуховувати телефонні переговори й читати електронні повідомлення.

Уряд запевняє, що новий закон не спрямований на створення апарату, який вестиме широкомасштабне стеження за громадянами. Його не можна буде порівнювати, наприклад, з Агентством національної безпеки США, практика котрого не раз піддавалася публічному засудженню.

«Цей закон лише дозволяє розвідувальним службам виконувати свою роботу», — заявив віце-президент Християнсько-демократичної партії Яннік Бютте.

Нове законодавство передбачає, що спостереження за телефонними переговорами або електронним листуванням підозрюваних може бути встановлено виключно з дозволу федерального суду, Міністерства оборони або Кабінету міністрів. Крім того, за один рік може видаватися не більш ніж 12 дозволів на «прослушку» і тільки в особливо серйозних випадках, особливо пов’язаних із терористичними загрозами.

Закон був ухвалений парламентом ще у 2015 р., проте опозиційні партії Швейцарії наполягли на проведенні референдуму із цього питання. Хід голосування відобразив зміни в позиції швейцарців, які раніше надавали великого значення питанням захисту конфіденційності. Громадська думка змінилася після низки терактів у Європі, включаючи Брюссель, Ніццу й Париж.