Закон і Бізнес


Мобільна каса


№41 (1287) 08.10—14.10.2016
3924

У першому читанні прийнято проект №4117 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо лібералізації готівкових розрахунків», яким пропонується розширити визначення реєстраторів розрахункових операцій мобільними електронними пристроями.


Автори проекту вважають необхідним розширення застосування РРО на малих підприємців. А придбання та обслуговування традиційних реєстраторів - для них дорого.

Так, термін «РРО» доповнюється  новим типом – «розподілена комп’ютерно-касова система». Відповідно до проекту, - це РРО, виконаний із застосуванням розподіленого комп'ютерного засобу (терміналу) та центральних комп’ютерних засобів (серверів), об'єднаних за допомогою інтернет, фіскальні функції якого розподілені між сервером та терміналом.

При цьому програмне забезпечення, що виконує фіскальні функції та взаємодію сервера та терміналу, має засоби перевірки його автентичності, та розрахункові документи, фіскальні звітні чеки і контрольна стрічка якого формується у електронній формі й має цифровий підпис розподіленої комп’ютерно-касової системи.

Додатково вводяться поняття «електронного повідомлення» та «цифрового підпису розподіленої комп’ютерно-касової системи».

Необхідність змін пояснюється, зокрема, високою вартістю РРО, наявністю додаткових витрат на послуги сервісних центрів, вартістю витратних матеріалів. Відтак, введення обов’язку застосування реєстраторів суб’єктами малого та середнього бізнесу призводить до збільшення їх витрат, що, в умовах погіршення економічного становища в державі та зниження купівельної спроможності громадян, негативно впливає на підприємницьку активність.

Водночас, автори проекту зазначають, що застосування РРО малим та середнім бізнесом є необхідною умовою детінізації ринку, легалізації фактичних доходів підприємців та сплати податків до бюджету у повному обсязі.