Закон і Бізнес


Перш ніж піти

«Верховники» шукають однодумців серед опонентів, але межу дозволеного не переходять


№41 (1287) 08.10—14.10.2016
КСЕНІЯ МАГНУШЕВСЬКА
5567

Представники Верховного Суду поставили під сумнів конституційність деяких норм нової редакції закону «Про судоустрій і статус суддів», зокрема щодо ліквідації їхньої установи. Захищаючи власні інтереси, «верховники» записали в союзники навіть вищих спеціалізованих судів. Утім, за межі дозволеного ВС не вийшов: насамперед побачив невідповідності Конституції в нормах «Прикінцевих та перехідних положень» закону, якими визначається його подальша доля. Тепер від Конституційного Суду залежатиме, куди подадуться носії «верховних» мантій: на конкурс, автоматично до нового ВС чи деінде.


Ліквідація об’єднує

Через кілька днів після старту реформи Пленум ВС попросив, аби КС провів перевірку конституційності окремих норм дюжини пунктів «Прикінцевих та перехідних положень» профільного закону (з повним текстом подання можна ознайомитися в наступному числі). Цілком очікувано, що більшість із них стосується самого ВС. Зокрема, «верховники» побачили нотки неконституційності в положенні про ліквідацію найвищого та трьох вищих спеціалізованих судів і створенні на їх базі нової установи.

На думку Пленуму ВС, законодавець порушив процедуру припинення діяльності цих інституцій. «Повноваження щодо ліквідації судів належать до повноважень Президента. Рішення про ліквідацію чомусь приймає інший орган державної влади — Верховна Рада», — заявили судді.

На думку «верховників», найнебезпечніше те, що розганяють конституційний орган. Якщо проаналізувати повноваження нинішнього ВС і того, що має з’явитися, то він був, є й надалі залишатиметься найвищим судовим органом у державі. «Отже, конституційний статус обох установ не змінюється», — переконані у ВС. Також стверджується, що фактично йдеться про злиття чотирьох установ у одну, і зміна назви не повинна тягнути за собою на законодавчому рівні такого рішення, як ліквідація.

Звичайно, люди в червоних мантіях більше уваги приділили проблемі руйнації своєї установи, а не вищих судів. «Те, як зараз законодавець вчиняє з ВС, — дуже небезпечний прецедент», — застеріг очільник установи Ярослав Романюк. Утім, під час засідання Пленуму до словосполучення «ліквідація ВС» він постійно додавав «та вищих спеціалізованих судів».

Раніше Голова ВС активно пропагував ідею припинення існування трьох «вишок». Та це було тоді, коли не йшлося про відхід від справ самого ВС. Його представники розуміють: сьогодні всі вони пливуть в одному човні, і, якщо викинути когось за борт, можна потонути самому. Тому «верховникам» доводиться шукати однодумців серед опонентів, непотрібність існування яких ще не так давно доводили.

Добір у нікуди

Другий блок конституційного подання стосується конкурсних процедур, які пропонується пройти людям з ВС та вищих судів. За словами «верховників», однієї з ознак незалежності служителів Феміди є їх незмінюваність — вони не можуть бути звільнені до закінчення строку повноважень, крім випадків, коли йдуть із посади за власним бажанням, за станом здоров’я або звільняються у зв’язку з учиненням дисциплінарного проступку чи кримінально караного діяння.

Тому, вважають у ВС, усім представникам ліквідовуваних інституцій мали б запропонувати перевестися. І тільки в разі відмови перейти працювати до іншого суду в особи можна відібрати мантію. «Нині суддів пропонують не звільнити, а провести конкурс в установу, якої ще немає, але вона буде створена особами, які стануть переможцями конкурсу. Тобто це конкурс в неіснуючу установу», — зауважили члени Пленуму ВС.

На їхню думку, варто обмежитися проведенням кваліфікаційного оцінювання. «Воно індивідуально виявить, хто відповідає посаді, а хто ні. Ми не тримаємося за свої місця, а хочемо, щоб усе було цивілізовано. Не потрібно вдаватися до таких неконституційних процедур, прихованих, завуальованих форм реалізації політичного гасла «Звільнити всіх суддів!», — уже після засідання Пленуму заявив Я.Романюк.

У той же час він переконаний: залишити всіх суддів чотирьох установ не можна, бо їх майже 300. Тому кваліфоцінювання допоможе відсіяти «недостойних». Однак очільник найвищого судового органу, напевно, не стежить за долями колег з вищих спец судів, тому не врахував, що велика кількість володарів мантій уже залишила крісла. Нині в чотирьох інституціях не набереться й 200 законників (у ВАС — 49, у ВСС — 66, у ВГС — 60, у ВС —21).

Журналістів зацікавило: чому «верховники» підтримують оцінювання (хоча раніше були не в захваті й від нього), а не конкурс. «Конкурс куди? У складі ВС буде 4 касаційні суди. Яка в них кількість вакансій? Однакова чи ні? Структура ще не створена, а оголошується вже конкурс. І лише потім вирішуватиметься про утворення нового ВС. Ми свого роду ставимо підводу попереду коня. Повинен спочатку бути створений ВС, його модель, структура, визначення штатних одиниць, а потім уже конкурс!» — заявив Я.Романюк, який, вважаючи проведення конкурсу неконституційним, сам збирається взяти в ньому участь.

З думками про ближніх

Разом з тим, аби в суддівської спільноти не закралася підозра, що ВС обстоює тільки власні інтереси, — «верховники» обгрунтували свої благі наміри перевірити на конституційність ліквідацію судів та проведення конкурсу. Так, у найближчі кілька років законодавець передбачає створення апеляційних округів, а в подальшому — окружних судів. Неважко спрогнозувати, вважають у ВС, що за таким принципом буде відбуватись і подальша судова реформа: прийматимуться рішення про ліквідацію 2—4 апеляційних чи місцевих судів, а на їх матеріально-технічній базі створюватиметься новий. Люди в червоних мантіях переконані: на прикладі знищення Верховного та вищих спеціалізованих судів позбуватимуться й інших інституцій. Тому вони й намагаються вже сьогодні не допустити неконституційності таких процесів.

Не міг Пленум залишити за бортом і тих, у кого закінчився 5-річний строк повноважень. Нагадаємо: відповідно до «прикінцевих положень» такі служителі Феміди мають право повернутися до розгляду справ тільки за умови, якщо візьмуть участь у змаганнях за мантії. Проте, зазначають «верховники», не можна оголошувати конкурс на вакансії, яких не існує: після закінчення в «п’ятирічок» повноважень їх ніхто не звільняє з посад. Тож вільних крісел, на зайняття яких можна було б оголошувати конкурс, немає.

До речі, експерти теж розмірковують, як із такої ситуації вийде законодавець. Примусити «п’ятирічку» писати заяву про заміщення вакансії, в іншому суді він не зможе. У такому разі володарі мантій мають право числитись у своїй установі аж до досягнення 65 років, отримувати зарплату, але справ не розглядати. Втім, реформатори такого не допустять і, напевно, уточнять, що робити з тими, в кого закінчився строк повноважень. Не чекаючи вердикту КС.

Справа в напрямку

У поданні «верховники» порушили й питання, з яким, мабуть, частіше за все зверталися до КС, — про фінансове забезпечення. На їхню думку, порушується принцип рівності, коли законники, маючи однакову кваліфікацію, виконуючи таку ж саму роботу, отримують різну винагороду.

Річ у тім, що новим актом передбачено: підвищену зарплату з 1 січня наступного року отримують тільки ті володарі мантій, які пройшли оцінювання. Інші чекатимуть, коли Вища кваліфікаційна комісія суддів запросить їх на перевірку. А це може відбутися не скоро: ВККС буде зайнята проведенням конкурсу на заміщення посад у новому ВС та інших установах.

Таких нюансів законодавець, на жаль, не продумав. Тому тепер над цим розмірковуватиме КС. А «верховники» вже сформували свою думку. «Закон прийнятий на емоціях, ситуативно, відповідно до домовленостей певних політичних сил», — зауважив Я.Романюк.

За словами експертів, судді ВС, утративши довіру багатьох колег, нині намагаються виглядати в їхніх очах «благодійниками» та прагнуть довести: вони проти неконституційних змін. У той же час їм не вистачає аргументів. Бо ВС ніколи не виходив за межі дозволеного. У його діях постійно прослідковується намагання виправдати захист власних інтересів піклуванням про інших.

Як відомо, ВС давно розпочав роботу над поданням. Проте обмежилася аналізом «Прикінцевих та перехідних положень», а не всього акта. Хоча мав на це час: від дати прийняття до набрання чинності законом минуло 4 місяці. На думку «верховників», у майбутньому їм ніщо не заважає звернутися до КС із приводу інших положень документа. Проте спочатку потрібно подивитися, як вони впроваджуватимуться в життя.

Це видається дивним, оскільки ще до прийняття закону Пленум ВС підготував до нього висновок, указавши на всі огріхи, а не тільки на «прикінцеві». А на загрозу реорганізації ВС через ліквідацію зверталася увага ще в окремих думках суддів КС до проекту змін до Конституції щодо правосуддя. Тобто його попереднього схвалення, але ні тоді, ні після цього представники ВС не висловлювали стурбованості своєю подальшою долею.

Та Я.Романюк усе пояснив: нині вони порушили тільки ті питання, «які є особливо нагальними». Тож тепер «верховники», дехто з яких готується до «неконституційного конкурсу», чекатимуть вказівки від КС, куди їм далі йти. Тим часом останній уже отримав попередження від окремих політиків: обрання «конституційниками» дороги під назвою «відкриття провадження у справі за поданням ВС» не доведе до добра їх самих.