Закон і Бізнес


Проект возз’єднання

Чи вдасться зігнаним в одну касаційну інстанцію володарям мантій уніфікувати практику та позбутися залишків?


№41 (1287) 08.10—14.10.2016
МАРИНА ЗАКАБЛУК
4762

Пленум Вищого адміністративного суду підбив піврічні підсумки роботи. Аналіз діяльності «адміністративників» показав, які проблеми чекають новий Верховний Суд. 65 суддів, яких призначать, отримають майже 40 тис. справ. А структурне реформування не зможе гарантувати, що ВС урешті-решт удасться уніфікувати судову практику.


У бік зменшення

Напередодні набрання чинності законом «Про судоустрій і статус суддів» представники ВАС провели засідання пленуму. «Сподіваюся, що воно буде не останнім», — такими словами очільник установи Олександр Нечитайло підбадьорив запрошених на зібрання суддів у відставці. Ті пригадали: у березні 2006 р. відбулося перше засідання пленуму ВАС.

Колишніх товаришів по роботі покликали в гості, аби вручити їм відзнаки глави держави — ювілейні медалі «25 років незалежності України». «Я б віддав цю медаль Президенту, тільки б система адмінсудів була автономною», — заявив суддя у відставці Олександр Панченко.

Після привітань «адміністративники» перейшли до обговорення підсумків роботи в І півріччі 2016 р. О.Нечитайло зупинився, зокрема, на проблемах, які стають на заваді оперативній роботі. За його словами, сьогодні не тільки в окружних адмінсудах не вистачає кадрів (у 45% служителів Феміди закінчився 5-річний строк повноважень). У ВАС розглядати справи мають право всього-на-всього 49 осіб (штатна чисельність — 97).

«Оскільки в такому обмеженому кадровому складі ВАС буде здійснювати судочинство до початку роботи Касаційного адміністративного суду ВС, це призведе до суттєвого збільшення навантаження на фактично працюючих суддів, спричинить збільшення залишків нерозглянутих справ та негативно вплине на оперативність здійснення судочинства касаційним судом», — попередив О.Нечитайло.

У свою чергу «ЗіБ» надіслав запити до інших касаційних судів, поцікавившись, скільки в них залишається працювати володарів мантій. Так, у Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних і кримінальних справ фактична чисельність законників — 75 (66 з них має право здійснювати правосуддя), у Вищому господарському — 85. Разом з тим 25 людей уже звільнені, тобто залишиться 60. Проте право вершити правосуддя мають 58 осіб (двоє суддів є членами Вищої ради юстиції). Однак незабаром склад ВГС знову зменшиться: заяви про звільнення написали ще 6 його представників.

Виходить, в інших спецсудах ситуація з кадрами не краща: до початку діяльності нового ВС у кожній з трьох установ працюватиме половина (а то й менше) законників від штатної чисельності.

Великі залишки

Не виключено, що реформатори цього й добивалися — щоб суддівські ряди порідшали. Але вони, вочевидь, не задумувалися, до чого це може призвести. «Адміністративники» вже знають, якими будуть наслідки. Так, за словами О.Нечитайла, станом на 1.07.2016 у ВАС залишилися нерозглянутими понад 19 тис. скарг і справ. «Фактично це скарги та справи, які й передаватимуться Касаційному адміністративному суду», — зауважив очільник установи.

Як повідомили «ЗіБ» у ВСС та ВГС, станом на 20.09.2016 залишок справ там становив майже 17 тис. та 1,3 тис. відповідно. У ВС не розглянуто приблизно 1 тис. справ. Тож новий найвищий судовий орган отримає відразу до 40 тис. справ. Припустимо, установа розпочне діяльність у складі 65 суддів: 20 з них будуть делеговані до Великої палати, до них долучиться й очільник ВС. Отже, залишки розподілять між 44 володарями мантій: кожен з них отримає майже по 900 справ. Зрозуміло, щоб впоратися з таким обсягом роботи, новим «верховникам» знадобиться не місяць і не два. Але ще невідомо, якою буде процедура передання цих справ новому ВС та як зміняться правила їх розгляду, адже є наміри підкоригувати процесуальні кодекси.

«Реформування судової системи на тривалий час ускладнить судочинство та спровокує затягування розгляду справ судами, тому що широко розрекламоване скорочення чотирирівневої системи судів до трирівневої, по суті, залишає 4 рівні судових інстанцій та робить судову систему лише більш громіздкою», — зазначив О.Нечитайло.

Уніфікація — під питанням

Керманич ВАС звернув увагу й на таку проблему: однією з причин збільшення кількості скасованих рішень є «формування практики ВС із розгляду окремих категорій справ, у тому числі відступлення від правових позицій, раніше викладених у висновках ВСУ».

Ні для кого не є таємницею, що служителі Феміди давно переймаються тим, що не можуть досягнути єдності судової практики. І не тільки через постійні зміни законодавства, а й через різне трактування одних і тих же норм суддями однієї установи або різними інстанціями. ВС теж був не раз помічений у використанні подвійних стандартів. То чи зможуть представники нового Верховного нарешті уніфікувати практику?

Більшість експертів не вірить, що в найвищій інстанції пануватиме єдність думок і поглядів. По-перше, до ВС прийдуть не лише судді, а й науковці та адвокати. Якщо служителі Феміди між собою не завжди могли дійти консенсусу з того чи іншого питання, то що вже говорити, коли справу розглядатиме «змішана» колегія? Зерно істини вони можуть шукати довго, а якщо не знайдуть, то писатимуть окремі думки. До речі: фахівці вважають, що у ВС новим трендом стане написання окремих думок чи не в кожній справі.

По-друге, Велика палата ВС переглядатиме рішення своїх же колег. Її склад може змінюватися кожні 3 роки (володарі мантій здійснюють повноваження в цій палаті не більш ніж 2 строки поспіль). Ніхто не гарантує, що при такій кадровій ротації не змінюватиметься й судова практика. Наприклад, до палати прийдуть служителі Феміди, з рішеннями яких не погодився попередній склад цієї структури, і «відновлять справедливість»: повернуться до раніше висловленої ними правової позиції.

Тож, швидше за все, традиція відступу від власних позицій не тільки залишиться у ВС, а й кожні 3 роки збагачуватиметься новими рисами. А реформаторський проект возз’єднання касаційних судів на тривалий час загальмує розгляд справ та сприятиме «роз’єднанню» судової практики.

Залишок справ у Верховному та вищих спеціалізованих судах