Закон і Бізнес


В Одесі судді плеснули в обличчя хімією, - стали відомі подробиці скандалу

Сьогодні робота Одеського апеляційного госпсуду і Госпсуду Одеської області відновлено


06.10.2016 11:40
3240

Рішення органів самоврядування про припинення слухань справ Одеським апеляційним господарським судом та Господарським судом Одеської області 5 жовтня були пов'язані з протиправними діями «активістів» під час судового засідання.


Як повідомили виданню «Закон і Бізнес» у прес-службах судів, двом суддям Одеського апеляційного господарського суду зі складу колегії суддів, лікарями швидкої медичної допомоги поставлений діагноз: гіпертонічний криз, рекомендовані госпіталізація і стаціонарне лікування. Одному з суддів в обличчя потрапила хімічна речовина, іншим суддям - на різні частини тіла.

В діях цих осіб вбачається не тільки порушення громадського порядку, але і містяться ознаки кримінальних правопорушень, передбачених ст. ст. 376, 377, 378, 379 КК України. Зокрема, згідно з кримінальним законодавством втручання в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов'язків або добитися винесення неправосудного рішення є злочином проти правосуддя (ст. 376 КК України). Всі ці дії мали на меті зрив судового засідання по конкретній справі. Вчора, коли відбулася подія, судові засідання не могли проводитися в умовах відкритого агресивного тиску на суд як на орган державної влади, під впливом якого діяльність суддів по здійсненню правосуддя не може відповідати вимогам неупередженості, об'єктивності та законності.

Для того, щоб забезпечити безпеку суддів, працівників апаратів судів та учасників процесів у інших справах, відвідувачів судів, проведення судових засідань, а також на підставі ст. 126 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» було прийнято рішення про припинення слухань справ у судах.

Робота суддів та працівників апаратів Одеського апеляційного господарського суду та Господарського суду Одеської області за межами судового процесу була продовжена в звичайному режимі.

Відсьогодні суди працюють у звичайному режимі.

Також прес-служба зазначила систематичний характер втручання в суддівську діяльність. «Аналогічний випадок мав місце в Господарському суді Одеської області при розгляді справи «Ринок «Успіх» і полягав у проведенні спланованих акцій протесту, порушення громадського порядку під будівлею суду із застосуванням засобів фізичного та психологічного впливу на суд, були зірвані численні судові засідання. Крім того, судді були нанесені тілесні ушкодження (опіки обличчя та очей), в результаті яких він був госпіталізований. За даним фактом триває досудове розслідування», - нагадали в прес-службі.

Закон і Бізнес