Закон і Бізнес


Тест до ВС


№41 (1287) 08.10—14.10.2016
4585

Вища кваліфікаційна комісія суддів готується до проведення конкурсу до нової установи — Верховного Суду. Так, вона вже розробила проект Програми іспиту під час кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді ВС.


Зокрема, «кваліфікаційники» підняли завісу над тим, яким буде зміст тестових запитань для претендентів на «верховні» мантії. Є теми, на знання яких перевірятимуть всіх без виключення кандидатів (незалежно від того, в якому з касаційних судів особа матиме намір зайняти посаду): конституційне право, антикорупційне законодавство, Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод та рішення Європейського суду з прав людини.

У той же час у проекті програми є запитання, відповіді на які повинні знати претенденти до одного з чотирьох касаційних судів. Так, кандидати до Касаційного адміністративного суду мають орієнтуватися, зокрема, в податковому, виборчому праві, а також у праві соціального забезпечення.

У майбутніх «господарників» запитуватимуть про інститут банкрутства в підприємницькій діяльності, про право інтелектуальної власності. Перевірятимуть, чи обізнаний кандидат з питаннями земельного права, із загальними положеннями про зобов’язання та договори.

Для претендентів до Касаційного кримінального суду також передбачений великий перелік тестових запитань. Крім запитань щодо кримінального права та процесу, їм можуть дістатися ще й запитання щодо адміністративних правопорушень.

Майбутнім «цивілістам» теж доведеться грунтовно готуватися до тесту: їх чекатимуть, зокрема, питання у сфері цивільного, земельного, сімейного, трудового, житлового права. Звичайно ж, у претендентів до всіх касаційних установ перевірятимуть знання не тільки матеріального, а й процесуального права. А також — застосування положень Конвенції у сфері адміністративного, цивільного, кримінального права.

Нагадаємо, крім тестування, кандидати до ВС виконуватимуть практичне завдання. Також ВККС дослідить їхні досьє та проведе співбесіди.