Закон і Бізнес


Компенсації йдуть на спад

Служителям Феміди скоротять надбавки і позбавлять їх грошей на переїзди з робочого місця до суду


№40 (1286) 01.10—07.10.2016
3746

Міністерство юстиції Великої Британії запропонувало нові заходи в рамках реформи судової системи країни, які передбачають радикальні зміни умов роботи й оплати праці служителів Феміди.


У відомстві відзначили, що ініціатива не стосується членів магістратських судів і Верховного суду, а також співробітників трибуналів, не прикріплених до міністерства.

Зміни зачеплять передусім суддів, які працюють неповний робочий день. Багато хто з них також є соліситорами, котрі головують на судових засіданнях у трибуналах. У рамках «модернізації судових правил і умов» пропонується позбавити таких суддів і юристів прав претендувати на транспортні компенсації за переїзди зі свого робочого місця до суду. «Більшості людей, які працюють у державному секторі, не платять за те, щоб вони добиралися до свого місця роботи», — мовиться в документі.

Крім того, в Мін’юсті пропонують відмінити практику, коли судді, які працюють неповний робочий день, отримують гарантовану плату за фіксовану кількість днів, що вони повинні провести в суді. При цьому оклад не залежить від того, чи відпрацювали вони всі дні. На думку міністрів, «оплата днів, коли судді не головували в судах, є не дуже грамотним використанням державних коштів».

Разом з тим міністри мають намір увести «непоновлювані фіксовані терміни роботи для суддів неповного дня». Згідно з чинними правилами строк повноважень таких юристів зазвичай автоматично подовжується кожні 4—5 років. Проте, вважають у Мін’юсті, після закінчення одного строку судді повинні шукати іншу посаду або подавати заявку на аналогічне місце в іншій інстанції.

Документ також передбачає введення правил, згідно з якими судді повинні будуть заздалегідь повідомляти керівництво про бажання покинути посаду. Нині більшість законників не зобов’язані повідомляти про свій намір звільнитися або подати у відставку.

У запропонованому документі також міститься ініціатива, відповідно до якої так звані керівні судді, котрі здійснюють управлінські функції в судах, повинні бути позбавлені спеціальних надбавок після закінчення терміну виконання цих обов’язків. При цьому міністри наполягають на тому, що строки роботи таких осіб також повинні бути обмежені.