Закон і Бізнес


Українцям запропонували формулу влади

Нардеп = 25 тис. громадян, Президент = 150 тис. громадян


30.09.2016 14:31
2674

За можливістю ініціювати законопроекти, один голос народного депутата має дорівнювати 25 тисячам голосів пересічних громадян України. Президентське рішення «коштуватиме» дорожче – 150 тис. волевиявлень громадян.


Цікаву формулу повноважності громадян України брати участь у законотворчості запропонував нардеп від БПП Павло Різаненко.  Його проект Закону «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо народної законодавчої ініціативи» зареєстрований у парламенті за № 5196.

Проектом пропонується реалізувати механізм впливу громадян на рішення, які приймаються Верховною Радою України.

Документом передбачається внесення змін до ряду статей Регламенту Верховної Ради України, якими запроваджується інститут народної законодавчої ініціативи. Зокрема, Регламент доповнюється новою статтею 89-1 «Народна законодавча ініціатива», відповідно до якої громадяни України мають право на народну законодавчу ініціативу, підтримку народних законодавчих ініціатив інших громадян, а також врахування свого голосу на підтримку прийняття чи проти прийняття законопроектів, зареєстрованих в Апараті Верховної Ради України.

Для реалізації зазначеного права громадяни мають бути ідентифіковані на офіційному веб-сайті Верховної Ради України за допомогою електронного цифрового підпису, що прирівнюється за правовим статусом до власноручного підпису, або системи електронної дистанційної ідентифікації фізичних і юридичних осіб BankID.

Пропонується встановити, що висловлення своєї позиції щодо доцільності прийняття, або відхилення проектів законів, які знаходяться на розгляді Верховної Ради України, ініціювання громадянами законопроектів та розгляду таких законопроектів Верховною Радою України, можливе за умови, що такий законопроект буде підтриманий не менш як 25 тисячами громадян України.

За визначення законопроектів як невідкладних (сьогодні таке право має Президент) має проголосувати не менш, як 150 тисяч громадян України.

Закон і Бізнес