Закон і Бізнес


Філатов пояснив, навіщо Україні нова архітектура судової системи


30.09.2016 12:22
2674

Принципова відмінність нової архітектури судової системи від старої полягає у тому, що судді касації самі обиратимуть зі свого числа тих, кому зможуть довірити забезпечити єдність практики. Таким чином буде усунено конкуренцію між судовими інстанціями касаційної ланки.


Таку думку висловив заступник Глави Адміністрації Президента Олексій Філатов під час V Судового форуму Асоціації правників України, проведення якого збіглося з набуттям чинності судовою реформою, передає кореспондент «Закон і Бізнес».

На погляд чиновника, розгляд великої кількості касаційних скарг, з одного боку, потребує великого органу, який працюватиме у колегіях. Водночас з іншого боку, для забезпечення єдності судової практики потрібен орган малий. На виконання цих завдань в Україні поряд з Верховним Судом були створені вищі спеціалізовані суди. Однак, за словами О.Філатова, через конкуренцію цих органів між собою така архітектура судової системи не спрацювала.

"Для ефективності судової системи потрібна їхня єдність, - підкреслив заступник Глави АП. - Ось чому наразі йдеться про Велику палату і окремі підрозділи касаційних судів".

Закон і Бізнес