Закон і Бізнес


Третій виявився зайвим

Чому 70% кандидатів з останнього добору, які «проїли» 5 млн грн., можуть втратити шанс одягнути мантії


Поки що вдалося працевлаштувати менш як третину претендентів на мантії з третього добору. Перебування інших кандидатів у резерві може виявитися даремним.

№40 (1286) 01.10—07.10.2016
МАРИНА ЗАКАБЛУК
16128

За результатами 3-го добору кандидатів на посади суддів, до резерву було зараховано 543 особи. За тиждень до нового року у зв’язку із закінченням 3-річного строку дійсності кваліфікаційного іспиту більшість із них може попрощатися з правом зайняти суддівські крісла. Хто ж насправді винен у тому, що 70% претендентів на мантії, які першими пройшли спеціальну підготовку в Національній школі суддів та на добір яких було витрачено найбільше бюджетних коштів, виявилися зайвими? На що вони можуть розраховувати?


Пишуть із резерву

Після проведеного серед «резервістів» 14 вересня конкурсу на заміщення вакансій у рейтинговому списку кандидатів у служителі Феміди залишається 365 осіб (усі вони з 3-го добору, який відбувся у 2012—2013 рр.). У них є ще 3 місяці, аби встигнути позмагатися за суддівські посади. Але для цього потрібна одна умова — оголошення Вищою кваліфікаційною комісією суддів конкурсу.

Тож ті, хто пройшов 3-ій добір, звернулися до голови комісії Сергія Козьякова з побажанням у найближчий час провести змагання за вільні крісла в судах. «Також просимо посприяти вирішенню питання щодо подовження строку перебування кандидатів у резерві на час нездійснення повноважень ВККС або розглянути можливість іншим шляхом реалізувати кандидатами 3-го добору свої права на доступ до професії судді», — наголосили претенденти.

Вони нагадали: у 2014 р. діяльність ВККС була заблокована на 8 місяців. Тому протягом цього часу «резервісти» з незалежних від них причин не могли подати заяви про участь у конкурсі та зайняти вакансії. Та й постійно діючий орган у новому складі не надто поспішав: було проведено 2 конкурси на 125 і 87 посад відповідно.

«Пройшовши прозору процедуру добору за європейським стандартами та склавши кваліфікаційний іспит, кандидати на посади суддів фактично згаяли час та формально перебували в резерві 3 роки, не отримавши доступу до професії, що не відповідає демократичним принципам добору кандидатів. У зв’язку з наведеним уважаємо свої права порушеними та просимо вас сприяти їх відновленню», — звернулися претенденти до С.Козьякова.

Даремні витрати?

«Резервісти» наступили й на «фінансовий» мозоль, зауваживши, що на них були витрачені «значні асигнування». Кошти пішли не тільки на організаційні моменти, проведення спеціальної підготовки, а й на виплату стипендій претендентам, які навчалися на денній формі. «Всі ці факти ми наводимо для того, щоб зрозуміти з вами, які значні ресурси було витрачено як з боку держави, так і з боку кандидатів з тим, щоб забезпечити дієвість механізму формування суддівського корпусу, його результативність», — ідеться у зверненні.

Дійсно, за підрахунками «ЗіБ», серед усіх доборів 3-ій був найдорожчим. ВККС витратила на нього майже 1,2 млн грн., а НШС — 6,7 млн. Фактично «вартість» одного претендента, зарахованого до резерву, — 14,5 тис. грн. Якщо 365 кандидатів позбавлять шансу одягти мантії, то, виходить, видатки на добір та навчання майже 70% осіб були даремними. А сума не така вже й маленька — 5,3 млн грн.

Запізніла реакція

Проте головне питання все ж таки в тому, чому люди забили на сполох лише сьогодні. Пригадаймо: в законі «Про забезпечення права на справедливий суд» з’явилася норма про те, що результати кваліфіспиту «резервістів», у яких 3-річний термін дії екзамену припав на період з 11 квітня до 31 грудня 2014 р. включно, вважаються дійсними протягом 90 днів з дня набрання чинності згаданим документом. Фактично йшлося про деяких осіб з першого добору, які не встигли зайняти вакансії.

Тоді учасники 2-го добору, про яких неодноразово писав «ЗіБ», вирішили боротися за своє право служити Феміді: писали численні звернення до органів влади, пропонували внести зміни до закону. У Верховній Раді навіть було зареєстровано кілька проектів щодо подовження строку перебування кандидатів із 2-го добору в резерві. Парламент не підтримав цих ініціатив, а у квітні 2016 р. претендентів викреслили з рейтингового списку.

Що стосується осіб із 3-го добору, то вони, напевно, сподівалися, що в них ще є багато часу, аби одягти мантії. Однак не так сталося, як гадалося. Боротьба учасників 2-го добору не була марною: у новій редакції закону «Про судоустрій і статус суддів» про них згадали, дозволивши повторно скласти кваліфікаційний іспит (оминувши складання відбіркового іспиту та проходження спеціальної підготовки) та взяти участь у конкурсі на зайняття посад суддів. А от про людей із 3-го — забули.

Хто подарує шанс

Залишається сподіватися на те, що до кінця року ВККС проведе ще хоча б один конкурс для тих, хто хоче стати суддею. Питання тільки в тому, чи зможе комісія приділити належну увагу «резервістам», адже багато часу витрачатиме на проведення конкурсу до нового Верховного Суду.

Ймовірно, не варто розраховувати на внесення змін до закону. Попередній досвід показав: народні обранці не надто переймаються проблемами охочих одягти мантії. Тим паче що більшість парламентарів одержимі ідеєю позбутися старих кадрів і провести добір за новими процедурами.

Попри всі ці нюанси, в учасників 3-го добору є шанс потрапити в суддівські крісла. Якщо не у вигляді «конкурсного подарунка» від ВККС, то у вигляді «особливого добору». Але останній стосується лише тих осіб, які є помічниками суддів із 3-річним стажем роботи. Законодавець дозволив готувати їх до служіння Феміді за скороченою процедурою, особливості якої визначатиме ВККС.