Закон і Бізнес


У ВАСУ назвали причини порушення строків розгляду справ


29.09.2016 13:42
3124

У першому півріччі 2016 року більшість справ місцеві адміністративні суди розглянули з дотриманням встановлених законом строків. Понад строки розглянуто 24% справ. В окружних адмінсудах цей показник сягнув 37%.


Причини і наслідки порушення строків озвучив під час Пленуму Вищого адміністративного суду, що проходить сьогодні у Києві, очільник установи Олександр Нечитайло, передає кореспондент видання «Закон і Бізнес».

Серед причин перевищення строку розгляду справ він назвав відкладення розгляду справ у зв’язку з необхідністю надання суду додаткових доказів, невиконання вимог суду щодо витребування доказів у справах, неявка сторін у судове засідання, заміна відповідача у справі.

«Поряд із цим тривалий час існує також інша причина, яка не залежить ні від суддів, ні від сторін процесу: закінчення у 45% фактично працюючих суддів окружних адміністративних судів повноважень щодо здійснення правосуддя» - зазначив О.Нечитайло, додавши, що сьогодні уже 283 судді не можуть розглядати справи.

«Вакантні посади суддів у судах різних інстанцій не заповнюються роками і складається враження, що владні органи навмисно не здійснюють наданих їм кадрових повноважень, власною бездіяльністю блокують роботу адміністративних судів, які повинні захищати громадян від свавілля влади», - нагадав він.

Закон і Бізнес