Закон і Бізнес


Ціна помилки


№40 (1286) 01.10—07.10.2016
3693

Народні депутати пропонують посилити відповідальність за подання недостовірних відомостей у декларації. Наразі умисне приховування майна може каратись штрафом, а парламентарі пропонують прибрати такий варіант.


Відповідно до нинішнього законодавства подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування або умисне неподання цієї декларації карається штрафом від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (42,5-51 тис. грн.) або громадськими роботами. В якості альтернативи передбачене і позбавленням волі на строк до 2 років

Наразі ж в парламенті пропонують суттєво посилити відповідальність за такі дії. Позафракційний нардеп Остап Єднак вніс законопроект «Про внесення змін до статті 366-1 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за декларування недостовірної інформації» (№5175). Ініціативою пропонується передбачити, що зазначені дії каратимуться позбавленням волі на строк від 8 до 12 років, з конфіскацією незаконно набутого майна. Інші альтернативи виключаються. Таким чином помилка у декларації може стати одним із найзагрозливіших злочинів. А довести умисність подання невірних даних у деяких випадках може бути «справою техніки».