Закон і Бізнес


Амністія відкладається


№40 (1286) 01.10—07.10.2016
16586

Нульову декларацію можуть увести в 2018 році. В антикорупційному комітеті ВР побоюються, аби чиновники, перед тим, як подавати електронні декларації, не змогли легалізувати незаконні статки.


Парламентський комітет з питань запобігання і протидії корупції обговорив інформацію голови комітету з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної щодо впровадження так званої «нульової декларації». Було запропоновано створити спільну робочу групу із допрацювання проекту.

Також вирішили, що відповідний закон має набрати чинності з 2018 року, аби унеможливити уникнення відповідальності чиновників, які зобов’язані подати у 2016-2017 рр. щорічні декларації протягом 60 календарних днів після початку роботи системи електронного декларування.

Розроблений членами податкового комітету проект передбачає можливість подання «нульової декларації», після чого особа звільняється від необхідності вказувати джерела походження, підстави набуття права власності та вартість задекларованих активів. При цьому, посадовцям контролюючих органів заборонено відмовляти у прийнятті такої декларації з будь-яких підстав.   

Якщо декларацію не подано, задекларованими вважаються активи, які зареєстровані або задекларовані в інший спосіб станом на 31 грудня 2015 року, а також кошти у розмірі 1 млн грн.

Декларант має право сплатити податок із самостійно визначеного розміру доходу або його частини за ставкою 5%.

Держава гарантує, що не проводитиме податкову перевірку за фактом подання одноразової декларації, зокрема щодо підстав та порядку набуття активів та сплати податків. Однак звільнення від відповідальності не поширюється на діяння, які законодавством визначені як тяжкі злочини.