Закон і Бізнес


Депутати придумали, як уникнути декларування


28.09.2016 14:07
3049

Схоже, що народні обранці шукають шляхи та лазівки, аби приховати власні доходи і майно від декларування. Для цього вони взялися вдосконалювати законодавство про запобігання корупції.


Вельми цікавий проект Закону №5187 з відповідною назвою був зареєстрований у Верховній Раді народними депутатами Мустафою Найємом, Світланою Заліщук, Оксаною Юринець та ін.

Документом, зокрема, пропонується удосконалити визначення поняття «члени сім’ї», запровадивши критерій спільного проживання.

Так, якщо буде ухвалено закон у запропонованій редакції його проекту, членами сім’ї вважатимуться особи, які перебувають у шлюбі, а також їхні діти, у тому числі повнолітні, батьки, особи, які перебувають під опікою і піклуванням, інші особи, які станом на останній день звітного періоду або упродовж не менше 183 днів протягом попереднього року спільно проживали, були пов’язані спільним побутом, мали взаємні права та обов’язки (крім осіб, взаємні права та обов’язки яких не мали характеру сімейних), у тому числі особи, які спільно проживали, але не перебували у шлюбі.

Фактично дана норма надасть можливість чиновникам не відображати у декларації майно, оформлене на членів сім’ї, а в разі виявлення прихованого майна стверджувати, що ці особи не проживали спільно більш як півроку.

На сьогодні у Законі про запобігання корупції відсутній часовий критерій для віднесення осіб до членів сім’ї декларанта, отже чиновникам складно обґрунтовувати відсутність «взаємних прав та обов’язків», наприклад з дітьми.

Закон і Бізнес