Закон і Бізнес


Залишились у меншості

Пленуму ВС довелося визначатися, чи може судова палата ухвалювати рішення лише 3-ма голосами


Нескладно передбачити, що найближчим часом кількість вільних місць у ВС продовжить збільшуватись.

№39 (1285) 24.09—30.09.2016
ОЛЕКСІЙ ПИСАРЕВ
4296

Зменшення чисельності суддів Верховного Суду вдарило по господарській палаті: через нещодавнє рішення парламенту зібрати кворум стало досить проблематично. При цьому очевидно, що кількість законників в установі продовжить зменшуватись. Так, у вересні Вища рада юстиції підготувала документи для звільнення у відставку ще 9 представників найвищого судового органу.


Для кворуму достатньо

Пленум ВС, який відбувся 16 вересня, проходив у напівпорожній залі Кловського палацу. Нині склад пленуму — 37 законників, а на засідання прийшло 29: на кілька осіб більше, ніж необхідно для початку роботи.

Як повідомляв «ЗіБ», останнім часом чимало представників найвищого судового органу вирішили завершити кар’єру, не чекаючи конкурсу до новоствореного ВС. Та й парламент нарешті розблокував процес виходу законників у відставку. Зокрема, 8 вересня Верховна Рада проголосувала за звільнення відразу 500 суддів, з яких 7 — представники ВС. Так, із посад підуть Валентин Барбара, Леонід Глос, Михайло Гусак, Павло Колесник, Петро Панталієнко, Володимир Пивовар і Юрій Тітов.

Разом з тим нові подання до парламенту активно готує Вища рада юстиції. 14 вересня було прийнято рішення про звільнення у відставку 5 представників ВС: Марини Кліменко, Віктора Маринченка, Анатолія Редьки, Олександра Терлецького та Івана Шицького. Так само прохання про відставку представників найвищого судового органу розглядалися під час засідання ВРЮ 19 вересня. Тоді Рада підтримала відповідні ініціативи ще 4-х суддів ВС: Володимира Заголдного, Олександра Коротких, Олександра Потильчака й Анатолія Яреми. Щоправда, остаточне рішення про звільнення цих законників має ухвалити Верховна Рада, а тому ці судді можуть продовжувати працювати, хоча очевидно, що скоро ВС очікуватимуть чергові кадрові втрати.

Посада невизначеного строку

Незважаючи на кадрове «знекровлення», ВС намагається працювати у звичному режимі. Зокрема, було обрано нового секретаря пленуму. Раніше цю посаду обіймав Юрій Сенін, але він був звільнений у відставку ще у квітні, і його посада залишалась вакантною.

Новим секретарем Пленуму запропонували обрати Михайла Гриціва. Як було відзначено, він має 30-річний стаж роботи в галузі права, з них 26 років працює суддею. Конкурентів у нього не виявилось, тому передбачувана більшість членів Пленуму проголосувала за його кандидатуру.

Цікаво, що відповідно до правил голосування законника було обрано на посаду на 5-річний строк. Хоча, як пояснили в Суді, насправді секретарем пленуму він буде тільки до ліквідації нинішнього ВС і появи нового. За найбільш оптимістичними прогнозами, новий найвищий судовий орган має запрацювати наприкінці осені. І, якщо виходити із цих прогнозів, М.Гриців перебуватиме на посаді кілька місяців. Хоча, зважаючи на непередбачуваність реформаторських процесів, цей час може суттєво затягнутися.

Новий склад

Так само всупереч очікуваній ліквідації судді спробували вдосконалити організацію роботи установи. А точніше — запустити її там, де вона майже зупинилась.

Через звільнення представників ВС у деяких палатах виникли труднощі з кворумом. Так, у господарській палаті числиться 7 осіб, відповідно необхідний для розгляду справ кворум — 5 суддів. Разом з тим до палати входять звільнені В.Барбара і П.Колесник. Тому на роботі мають бути всі інші члени палати. Якщо ж хтось захворіє чи піде у відпустку, робота зупиниться.

Саме тому у представників палати виникла ідея зменшити її персональний склад до 5 осіб. Таким чином, розглядати справу зможуть навіть 3 її представники.

Водночас в Голови ВС Ярослава Романюка виникли сумніви щодо правильності таких змін. Мовляв, чи коректно, коли рішення 5 суддів касаційної інстанції розглядає менша кількість законників ВС? Щоправда, якби учасники пленуму підтримали таку позицію, то господарська палата фактично припинила б діяльність. Особливо з огляду на чергові звільнення, адже І.Шицький та О.Потильчак уходять саме до цієї палати. Отже, після того як парламент дозволить їм піти у відставку, в палаті залишиться 3 законники.

За те, щоб персональний склад палати все ж був відрегульований, рішуче виступив І.Шицький. «Нижчої межі чисельності колегії для розгляду справ закон не встановлює. А мінімальна чисельність палати законодавцем задумувалась як 3 судді», — наголосив він. Тому, на його думку, ніщо не заважатиме суддям працювати і втрьох.

Як наслідок, Пленум підтримав саме його точку зору та проголосував за виключення зі складу палати в частині здійснення судочинства В.Барбари та П.Колесника.

Таким чином, ВС продовжив свою діяльність. Хоча очевидно, що вже найближчим часом він очікуватиме чергових кадрових втрат, а значить, проблеми з кворумом можуть виникнути і в інших палатах. Після чого знову доведеться «латати дірки».

В якому ж складі ВС підійде до своєї ліквідації — залишається загадкою. Можливо, до того часу розглядати справи вже буде нікому.