Закон і Бізнес


Ускочили в останній вагон


№39 (1285) 24.09—30.09.2016
ВАСИЛЬ КОЛІШНИЙ
4318

На цьому тижні парламент мав змогу востаннє проголосувати за звільнення чи обрання суддів. З першим обов’язком нардепи впоралися, відправивши у відставку чи звільнивши за загальними обставинами 386 суддів. З другим сталося як у приказці: обіцяли як краще, а вийшло як завжди.


Так, згідно з постановою ВР (проект №5157) у відставку відправлено ще 9 представників Верховного Суду. Таким чином, у складі ВС залишається тільки 21 суддя, який має право здійснювати правосуддя.

Також йдуть з посад ще 35 представників вищих спеціалізованих судів, з яких 19 — «господарники». Ураховуючи загальну тенденцію, можна зробити висновок, що з-поміж суддів касаційної інстанції не виявиться багато бажаючих перейти до нової найвищої установи.

Натомість 16 проектів постанов про обрання безстроково за два роки так і не дочекалися результативного голосування. Хоча у червні у профільному комітеті запевняли «п’ятирічок», що парламент все ж розгляне питання продовження їхньої професійної кар’єри. Але Верховна Рада залишила цю рекомендацію без уваги, хоча, за озвученими даними, така тяганина коштувала бюджету понад 340 млн грн.

Тож за тиждень до старту чергової судової реформи маємо напівспорожнілі Верховний та вищі спеціалізовані суди. А вся вітчизняна Феміда, за словами нардепа Руслана Князевича, «схудла» за останні роки майже на 2000 осіб.

Отже, намір реформаторів пропустити усіх служителів Феміди через сито конкурсів, оцінювань та різноманітних декларацій спрацював ефективніше за усі люстраційні закони. Адже не кожен правник із досвідом та авторитетом у професійних колах погодиться на певною мірою принизливу процедуру «громадського мікроскопа», що працюватиме під гаслами прозорості та доброчесності. Бо посаду можна і не вибороти, а плями на репутації (не тільки своїй, а й родичів) залишаться.

Як наслідок, проста арифметика доводить, що тепер у новому ВС місця вистачило б усім «верховникам» та представникам вищих спецсудів, які ще сподіваються залишитися у мантіях. Однак, як свідчили виступи у сесійній залі, законодавець радше залишить Феміду на кадровому голоді, ніж відступиться від гасел її тотального очищення. І ті, хто залишаться, можуть пошкодувати, що не вскочили в останній вагон.