Закон і Бізнес


З-під килима – на килим


Законотворчість, №39 (1285) 24.09—30.09.2016
5145

Пропонуєтсья законодавчо врегулювати лобізм. Автори ідеї відзначають, що нині лобізм тісно переплітається з корупцією. Натомість за його легалізації можна буде виявляти інтереси, що стоять за тим чи іншим проектом закону.


В парламенті зареєстровано проект закону «Про лобізм» (№5144). Документом, зокрема, пропонується визначити правові та організаційні основи існування лобізму, його цілі тощо.

Лобізм в проекті визначено як професійну діяльність суб’єкта лобізму, спрямовану на просування законів, інших нормативно-правових актів, їх проектів під час процесу розробки, прийняття, скасування або зміни їх органами держвлади, органами місцевого самоврядування, іншими суб’єктами владних повноважень, їх посадовими та службовими особами, депутатами усіх рівнів, а також на представництво та захист інтересів замовника послуг з лобізму.

З метою збирання, зберігання, обліку та надання інформації про суб’єктів лобізму передбачається створити Єдиний реєстр лобістів, який вестиме Мін’юст.

До методів лобізму належать, зокрема:

пропонування до прийняття об’єктом лобізму нового та/або зміни, скасування діючого нормативно-правового акту;

поширення через ЗМІ, Інтернет пропозицій щодо необхідності прийняття, зміни або скасування акту;

участь у розробці проектів нормативно-правових актів;

контакти та зустрічі суб’єктів лобізму з об’єктами лобізму;

виступи та висловлення своєї думки перед органами влади, тощо. 

На думку авторів проекту, легалізація лобізму допоможе виявити інтереси, що стоять за тим чи іншим проектом закону чи рішенням, визначити, хто його лобіює та хто стоїть за лобістами, відкрити справжніх замовників державних рішень.