Закон і Бізнес


85% жінок-юристів незадоволені чоловіками-колегами

Гендерні проблеми жінок-літігаторів обговорили на Щорічній конференції IBA


21.09.2016 16:06
3298

Гендерні проблеми судового розгляду спорів, дискримінаційні та недружні щодо жінок середовища, можливість суміщати батьківство з кар'єрою судового юриста, - питання, що стали предметом для обговорення на Щорічній конференції Міжнародної асоціації юристів (IBA), яка у ці дні проходить у Вашингтоні.


Подробиці виданню «Закон і Бізнес» розповіла партнер Адвокатського об’єднання "СК Груп" Юлія Курило, яка бере участь у конференції IBA:

- Темою дискусії на сніданку групи жінок - літігаторів комітету судового розгляду спорів в межах річної конференції ІBA було дуже незвичайне питання: гендерні проблеми судового розгляду спорів. Видавалося, що ця проблема не стосується України. Але презентація дослідження в межах сесії переконливо зазначала зворотне. Дискримінаційні та недружні щодо жінок середовища є як у країнах, що розвиваються, так і в розвинених країнах.

Статистика вражає: 85% жінок-юристів вважають, що вони піддаються дискрімінаціі, недружньому та не рівному ставленню з боку своїх колег-чоловіків. Чим більша кількість жінок працює в офісі, тим справедливіша та сприятливіша атмосфера в колективі. Ще статистика: 76% жінок відчувають упереджене ставлення до себе з боку процесуальних опонентів чоловіків, 64% - з боку клієнтів, 48% - з боку безпосередніх керівників, 43% з боку співпрацівників. 66% жінок впевнені, що їх кар'єрне зростання менш ймовірне, ніж у чоловіків (за інших рівних умов).

До поведінки,  що вважається дискримінаційною, упередженої щодо жінок відносять наступні прояви:

- вислови чи дії, які фокусуються на характерних для жіночої статі особливостях зовнішності, фізіології;

- використання маніпуляцій, заснованих на статевих особливостях;

- висловлювання стосовно того, що жінки не мають бути правниками, та нездари в плані адвокаціі;

- дискримінація активності жінок на рівні адвокатського самоврядування;

Інша тема - можливість суміщати батьківство з кар'єрою судового юриста. В юридичній фірмі жінка, яка бажає стати матір'ю, викликає сум та роздратування. Особливо, коли вона вирішує скористатися повною тривалістю відпустки по догляду за дитиною. Оскільки в більшості країн обов'язок батька брати відпустку по догляду за дитиною відсутній, необхідність переривати кар'єру стосується, перш за все, жінок. Їм також необхідно докладати зусиль із організації свого робочого часу після закінчення відпустки, при цьому йдеться про скорочений робочий день, додаткові перерви, відпустки тощо. При цьому очікування клієнтів від адвоката незмінні - доступність 24 години на добу 7 днів на тиждень.

Враховуючи таку сумну статистику, стає очевидним, що юридичним компаніям необхідно багато змінити у своїх підходах до співпраці із жінками. Тон повинні задавати партнери, які не хочуть миритися з будь-якими проявами упередженого, негативного ставлення до жінок з боку колег та клієнтів.

Закон і Бізнес