Закон і Бізнес


Віддалене правосуддя

Цифрова реформа дозволить брати участь у судових розглядах, не виходячи з будинку


№39 (1285) 24.09—30.09.2016
15823

Влада Великої Британії має намір найближчим часом провести так звану цифрову реформу в судовій системі країни. Вона дозволить відповідачам і потерпілим брати участь у засіданнях дистанційно, за допомогою он-лайн-зв’язку.


Такі зміни є частиною планів щодо модернізації судів, на яку було виділено ‡1 млрд.

Завдяки реформі потерпілі й свідки зможуть долучатись до судових засідань, зокрема до перехресних допитів, по відеозв’язку. Таким чином, їм вдасться уникнути психологічних травм, викликаних зустріччю зі злочинцем. Крім того, на думку експертів, дистанційна участь дозволить потерпілим краще пригадати всі обставини подій. Передусім ініціатива стосується жертв сексуальних злочинів.

Проте новий підхід може застосовуватися й при розгляді менш важких правопорушень. Зокрема, обвинувачений повинен буде реєструватися в розробленій он-лайн-системі, за допомогою якої він зможе вивчити всі матеріали справи, включаючи обвинувальний висновок. Якщо фігурант визнає себе винним, він повинен вибрати відповідну опцію в програмі, після чого сплатити штраф.

The Guardian відзначає, що гроші переказуються через сайт міністерства юстиції Великої Британії. Це, зауважили автори ініціативи, допоможе прискорити «процес здійснення кримінального правосуддя й скоротити кількість слухань».

При цьому видання повідомило, що раніше в Сполученому Королівстві вже почала діяти система, яка дозволяє британцям оспорювати рішення про стягнення штрафів за порушення ПДР і неправильне паркування. За допомогою цієї програми, в якій задіяно близько 30 суддів, автомобілісти можуть подати скаргу, прикріпивши до неї, аудіо- і відеозаписи, а також фотографії.