Закон і Бізнес


НБУ на 3 місяці зняв деякі валютні обмеження


15.09.2016 14:01
3378

Національний банк України своїм рішенням, що набуло сьогодні сили, пом’якшив до 15 грудня 2016 року деякі тимчасові адміністративні обмеження на валютному ринку.


Про це виданню «Закон і Бізнес» повідомили у НБУ.

По-перше, відтепер клієнти банків зможуть отримувати готівкові кошти в іноземній валюті або банківських металів з поточних і депозитних рахунків через каси та банкомати на суму до 250 тис. гривень на добу на одного клієнта (в еквіваленті). Раніше ця сума становила 100 тис.

 По-друге, компанії-резиденти, які отримали від нерезидентів кредити або позики, зможуть купувати іноземну валюту для погашення такої заборгованості навіть за наявності на їх рахунках власних коштів в іноземній валюті на суму понад  $25 тис. Це буде дозволено лише за умови цільового використання придбаних валютних коштів – якщо як придбана, так і наявна власна іноземна валюта буде використовуватися для погашення таких зобов’язань.

Національний банк раніше заборонив перерахування іноземної валюти за індивідуальними валютними ліцензіями фізичним особам, у тому числі для здійснення ними інвестицій за межі України, щоб запобігти непродуктивному відтоку капіталу. Оскільки Національний банк не вважає такі інвестиції сприятливими для розвитку економіки, на відміну від надходжень прямих іноземних інвестицій, було прийняте рішення призупинити видачу таких ліцензій.

Окреслені зміни затверджені постановою Правління Національного банку № 386 від 14.09.2016 "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України". Вони набувають чинності 15 вересня 2016 року і діють до 15 грудня 2016 року включно.