Закон і Бізнес


Красуні за зразком


№38 (1284) 17.09—23.09.2016
3762

Перший у світі міжнародний конкурс краси, роль судді в якому виконував штучний інтелект, завершився звинуваченнями в расизмі на адресу... програмного алгоритму.


Як повідомляє The Guardian, у цілому в конкурсі з назвою Beauty.AI взяли участь близько 6000 чоловік з понад 100 країн. Передбачалося, що штучний інтелект неупереджено оцінюватиме фотографії учасників, послуговуючись низкою чинників, уключаючи лицьову симетрію і складки обличчя.

Проте підсумки конкурсу показали, що робот явно неполюбляє темношкірих людей. Так, до кола 44 переможців конкурсу в 5 вікових групах потрапив тільки один темношкірий учасник, попри значну частку африканців і вихідців з Індії серед усіх учасників конкурсу. Водночас переможцями стали кілька чоловік з азіатськими рисами обличчя.

Рішення робота-судді привело до нової хвилі дебатів про можливу заангажованість штучного інтелекту. Зокрема, багатьом згадалася недавня історія з чат-ботом Microsoft, запущеним у Твіттері в березні. Лише за добу бот перетворився на расиста, почав говорити образи й робити заяви, що породжують ненависть.

Коментуючи підсумки конкурсу, голова групи розробників Beauty.AI Олексій Жаворонков відзначив, що здивований ними, а причиною неоднозначного суддівства могли стати недоліки навчання штучного інтелекту, в основі якого була база зображень людей, в котрій могло бути недостатньо представників різних рас. Крім того, не можна виключати, що на вибір алгоритму вплинули приховані упередження його розробників.

Також О.Жаворонков пообіцяв, що в новому конкурсі краси, який творці алгоритму запустять до кінця осені, будуть ураховані недоліки суддівства і учасники не стикнуться з дискримінацією. Проте він не виключив, що роботи можуть виявитися не кращими суддями у визначенні найбільш вродливих людей.