Закон і Бізнес


Депресія підвела


№38 (1284) 17.09—23.09.2016
6615

Суддя, якого звільнили через перегляд порнографії в робочий час, «навздогін» отримав догану від Управління регулювання діяльності соліситорів в Англії і Уельсі (SRA). Воррену-Люїсу Гранту загрожувало й позбавлення статусу соліситора. Проте трибунал узяв до уваги його депресію і прийняв відносно м’яке рішення.


В.-Л. Грант пропрацював близько 15 років як суддя з міграційних справ у Лондоні. Свій статус він втратив в 2015 році за рішенням Комітету з розслідування дисциплінарних проступків суддів. Причиною звільнення стало внутрішнє розслідування, в ході якого було встановлено, що в робочий час суддя передивлявся порнографічні сайти.

Лорд-канцлер і міністр юстиції Великої Британії Елізабет Трасс, а також лорд — головний суддя Англії і Уельсу Айгор Джадж публічно висловили своє незадоволення поведінкою В.-Л.Гранта. На їхню думку, пом’якшує його вину тільки те, що контент, який той переглядав, не містив незаконних зображень або відео, а також зображень дітей. «Цей випадок — це непробачне зловживання судовою IT-системою і службовим комп’ютером. Така поведінка є абсолютно неприйнятною для судді», — резюмували Е.Трасс і А.Джадж.

У нормативно-правовій угоді, опублікованій SRA, мовиться, що В.-Л.Грант «виявився неспроможним сумлінно виконувати обов’язки судді й надалі не зможе підтримувати довіру суспільства», повідомляє Law Society Gazette.

В.-Л.Грант свою провину визнав. У результаті трибунал вирішив не позбавляти колишнього суддю ще й статусу соліситора і обмежився попередженням. «Хоча його поведінка була навмисною і нерозсудливою, В.-Л.Грант страждав від важкої депресії, тому письмова догана і попередження — достатня міра дисциплінарного стягнення», — зазначило SRA.

Чоловік заплатить управлінню ‡6000, витрачених на розгляд.

Раніше видання повідомляло, що за аналогічні порушення в 2015 році були звільнені ще двоє суддів: Тімоті Боулз і Пітер Баллок.