Закон і Бізнес


І планів безмір

Уряд учергове обіцяє покращити умови господарської діяльності


№37 (1283) 10.09—16.09.2016
АНТОН КРИВЕНКО
6010

Кабінет Міністрів затвердив плани дерегуляції господарської діяльності. Вони містять чимало корисних, на перший погляд, заходів. Однак говорити про те, що в урядовців вистачить політичної волі й задуми отримають підтримку законодавців, поки що рано.


Надто комплексний підхід

Кабмін видав розпорядження «Про затвердження плану заходів щодо дерегуляції господарської діяльності та визнання такими, що втратили чинність, деяких розпоряджень Кабінету Міністрів України» від 23.08.2016 №615-р. Документ підготовлено напередодні засідання Національної ради реформ, тож йому приділили певну увагу.

У Державній регуляторній службі повідомили, що йдеться про зменшення кількості актів, якими впорядковується діяльність у сільському господарстві та щодо безпеки харчових продуктів, у будівництві, енергетиці, транспорті та галузі інфраструктури, інформаційних технологій та телекомунікацій. Нещодавно були створені відповідні робочі групи в профільних міністерствах.

«Якщо ми сьогодні комплексно підійдемо до створення якісного регуляторного середовища, врахуємо міжнародну практику та попередній досвід, то зможемо швидко створити краще регуляторне поле для бізнесу в усіх сферах», — зазначила голова ДРС Ксенія Ляпіна.

Уже в ІV кварталі цього року передбачається остаточне вирішення «такого болючого для роздрібної торгівлі питання, над яким служба активно працювала вже кілька місяців», як скасування звітів Ф №1-Р та Ф №1-РТ для суб’єктів господарювання, котрі отримали ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями й тютюновими виробами, а також скасування вимоги щодо надання детальної інформації про контрагентів у звітах Ф №1-ОА.

Зайве слід скасувати!

Спростити життя бізнесу повинне запровадження видачі дозволів у електронному вигляді та скорочення переліку документів, необхідних для їх одержання. Так, у І кварталі 2017 року має бути розроблено та внесено на розгляд Кабміну проект відповідних змін до профільного законодавства.

Планується ввести декларативний принцип провадження господарської діяльності, «яка не становить значної загрози життю та здоров’ю людей, навколишньому природному середовищу та безпеці держави». Мінекономрозвитку доручив ДРС, іншим органам супроводжувати в парламенті проект групи народних обранців «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру шляхом розширення сфери застосування декларативного принципу» (№4131-1).

Крім іншого, передбачається скасувати такі дозволи:

• на заняття народною медициною (цілительством);

• на добування мисливських тварин (ліцензії, відстрільної картки);

• експлуатаційного дозволу для потужностей з виробництва дитячого харчування;

• висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи дитячого харчування;

• сертифіката відповідності спирту алкогольних напоїв та тютюнових виробів для виробника та імпортера.

Щоправда, коли скасування дозволу для діяльності народних цілителів видається цілком виправданим, то зменшення контролю за виробництвом дитячого харчування може нести певні ризики. Тож важливо не перестаратися зі спрощенням.

Уже до кінця поточного року має бути зменшено кількість органів державного нагляду (контролю) та їх функцій. А до II кварталу 2017-го Мінекономрозвитку та ДРС доручено підготувати та внести на розгляд Уряду законопроект щодо скорочення видів діяльності, які підлягають ліцензуванню. У IV кварталі наступного року планується розглянути проекти нормативно-правових актів, якими будуть чітко розмежовані права й обов’язки посадових осіб органів державного нагляду (контролю).

Загалом план налічує 11 розділів, які складаються зі 114 завдань, реалізація яких має відбутися протягом 2016—2017 років. При цьому 64 завдання потрібно виконати вже протягом поточного року. Проте з попереднього досвіду відомо, що чимало таких планів залишаються на папері, а чергові анонсовані скорочення контролерів згодом перетворюються на збільшення їх армії.