Закон і Бізнес


Член РАУ Роман Афанасієв:

«Коли легітимна КДКА м.Києва буде сформована, вона матиме всі законні повноваження»


Член РАУ Роман Афанасієв: проведення в м.Києві іспитів починаючи з 11 червня 2016 року є невиконанням рішень вищого органу адвокатського самоврядування

№37 (1283) 10.09—16.09.2016
КАТЕРИНА БУТОВЧЕНКО
6528

Конфлікт між керівництвом центрального та столичного адвокатського самоврядування поки що не вичерпано. Не здійснилися й сподівання на конференцію правників м.Києва, яка мала покласти край суперечці щодо легітимності кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури м.Києва. Що далі? Як бути адвокатам, які склали іспити та отримали свідоцтва від неналежно зареєстрованого органу? До кого звертатися тим, хто хоче стати столичним адвокатом? Про ці нюанси «ЗіБ» розповів член Ради адвокатів України, доцент, кандидат юридичних наук Роман АФАНАСІЄВ, який уходить до складу спеціальної тимчасової комісії з перевірки діяльності органів адвокатського самоврядування м.Києва.


«Ні закон, ні положення не встановлюють обмежень у виборі регіону для проходження стажування»

— Нині складання кваліфікаційних іспитів у м.Києві припинене. Рішенням Ради адвокатів України правникам рекомендовано звертатися до КДКА інших регіонів. Чи має РАУ повноваження давати такі рекомендації відповідно до чинного закону «Про адвокатуру»?

— Рада адвокатів України на засіданні 11 червня ухвалила пакет рішень, спрямованих на відновлення адвокатського самоврядування в м.Києві. Підставою для них стали результати перевірки діяльності Київської міської кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.

Зокрема, рішенням «Про затвердження висновку спеціальної тимчасової комісії з перевірки діяльності органів адвокатського самоврядування м.Києва» №153 визнано відсутність у столиці КДКА, створеної відповідно до закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». У ньому ж сказано, що функції комісії в незаконний спосіб перебрала на себе організація, створена на підставі іншого законодавства, яка неправомірно організовувала та проводила кваліфікаційні іспити.

Щоб уникнути подальших порушень з боку Ради адвокатів м.Києва, РАУ рекомендує складати іспити в інших регіонах. Такий крок є тимчасовим, і, коли легітимна КДКА м.Києва буде сформована конференцією адвокатів, вона матиме всі законні повноваження.

За законом «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», кваліфікаційні екзамени складають у КДКА регіону за місцем проживання. Водночас якщо в м.Києві не створено КДКА відповідно до вимог профільного закону, то в юридичної особи з такою назвою відсутні передбачені цим актом повноваження щодо прийняття іспитів. Треба взяти до уваги й інші статті закону. Наприклад, ст.57 передбачає, що рішення РАУ є обов’язковими до виконання всіма адвокатами. Тому особи, причетні до невиконання таких рішень, можуть бути притягнуті до дисциплінарної відповідальності в порядку, встановленому законом.

Згідно зі згаданим документом проведення в м.Києві іспитів починаючи з 11 червня 2016 року є невиконанням рішень вищого органу адвокатського самоврядування. Нам відомо, що, на порушення цих рішень, такі іспити проводилися 30 червня, 25 і 31 серпня.

Крім того, ст.62 правил адвокатської етики визначає, що адвокати, яких обрано до органів адвокатського самоврядування, зобов’язані неухильно виконувати свої повноваження відповідно до законодавства, брати участь у роботі органів адвокатського самоврядування, до яких їх обрано, дотримуватися вимог закону та актів НААУ, не допускати дій чи бездіяльності, що завдають шкоди адвокатурі в цілому або блокують роботу окремих органів адвокатського самоврядування.

— Що відбуватиметься після успішного складання кваліфіспиту в регіонах? Чи отримає столичний правник свідоцтво? Адвокатом якого регіону він уважатиметься з точки зору відповідальності та участі в самоврядуванні?

— Відповідно до закону після складання іспиту необхідно пройти стажування (цей етап необов’язковий для помічників адвоката), отримати позитивну оцінку керівника стажування, а потім іти до ради адвокатів регіону складати присягу й отримувати свідоцтво (стст.10—13 згаданого акта).

При цьому ні закон, ні Положення про організацію та порядок проходження стажування для отримання особою свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, затверджене рішенням РАУ, не встановлюють обмежень у виборі регіону для проходження стажування.

Що стосується участі в адвокатському самоврядуванні та дисциплінарної відповідальності, то вони визначаються не регіоном, де отримано свідоцтво, а регіоном, де адвокат має робоче місце згідно з даними Єдиного реєстру адвокатів України (ст.17 закону).

— Права Ради адвокатів м.Києва як реєстратора першого рівня в ЄРАУ припинено, внесення виданих нею свідоцтв до реєстру неможливе. Чи може адвокат, який склав кваліфіспит у м.Києві, отримати свідоцтво в іншому регіоні? Що для цього необхідно?

— До Національної асоціації адвокатів України надходять звернення від осіб, які склали кваліфіспити у столиці або мають допуск до них. Усі ці листи направляються для вивчення та прийняття рішення до спеціальної тимчасової комісії з перевірки діяльності органів адвокатського самоврядування м.Києва, яка уповноважена продовжити дослідження питань, пов’язаних із функціонуванням столичних органів адвокатського самоврядування (рішення РАУ від 13.06.2016 №168).

Висновки комісії будуть представлені на найближчому засіданні РАУ після проведення конференції адвокатів м.Києва.

«Питання легітимності свідоцтв адвокатів, які були видані РА м.Києва, ще відкрите»

— Оскільки легітимність КДКА м.Києва викликає в РАУ сумніви, так само як і певні дії ради адвокатів столичного регіону, то свідоцтва і посвідчення, видані нею, навряд чи можна вважати документами, які посвідчують статус адвоката. Тож в експертних колах порушується питання про можливий перегляд судових рішень у справах, представництво в яких здійснювалося такими правниками. РАУ якось планує врегулювати це? Чи підтверджуватимуть володарі таких свідоцтв свою кваліфікацію?

— Справді, серед установлених РАУ порушень у діяльності Ради адвокатів м.Києва та її голови Інни Рафальської — прийняття рішень про допуск до стажування та видачу свідоцтв про право на заняття адвокатською діяльністю особам на підставі рішень про складення кваліфікаційних іспитів, прийнятих неповноважним органом за період з 22.10.2012. РАУ висувала до ради адвокатів столиці вимогу усунути виявлені комісією порушення.

Крім того, до Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури направлено звернення і матеріали перевірки для вирішення питання про притягнення адвокатів Валентини Рудакової та І.Рафальської до дисциплінарної відповідальності.

Прецедент, створений в м.Києві внаслідок кількарічних порушень профільного закону з боку столичного керівництва, свого роду унікальний. Щоб розв’язати великий вузол проблем та мінімізувати наслідки, вищим органам адвокатського самоврядування необхідно прийняти не одне рішення.

Нині питання легітимності свідоцтв адвокатів, які були видані Радою адвокатів м.Києва, ще відкрите. І комісія, і РАУ опрацьовуватимуть рішення.

У мене немає сумніву, що РАУ прийме рішення в інтересах професії, в інтересах захисту прав київських адвокатів, які сприятимуть відновленню репутації адвокатського самоврядування. Це стосується рішень як кваліфікаційної, так і дисциплінарної палат КДКА. Їх мета може бути одна — легітимна діяльність адвокатського самоврядування та надання доступу до професії відповідно до закону.

— Столичних адвокатів турбує не тільки адвокатський статус, а й доля сплачених внесків і відрахувань. Як планують у РАУ врегулювати цю ситуацію?

— Питання компенсації внесків уже вирішене. ВКДКА оголосила, що особи, які після 11.06.2016 заплатили за складення кваліфіспиту в КДКА м.Києва на поточний рахунок ВКДКА (нині це 20% від розміру оплати), можуть повернути ці кошти. Для цього достатньо звернутися до ВКДКА з відповідною письмовою заявою.

Від редакції:

Конференція адвокатів м.Києва продовжить роботу 10.09.2016. Також на цей день призначено позачергову конференцію адвокатів Київської області.

Відповідно до ч.3 ст.62 правил адвокатської етики адвокати, яких обрано до органів адвокатського самоврядування, зобов’язані брати участь у роботі відповідних органів та не допукати дій чи бездіяльності, що можуть завдати шкоди адвокатурі в цілому.