Закон і Бізнес


Гарантована поломка


Більше 100 років працює лампа, встановлена у пожежному депо Лівермора (Каліфорнія, США).

№37 (1283) 10.09—16.09.2016
18352

Виробників у Франції зобов’яжуть указувати, як довго зможе пропрацювати техніка. За порушення цієї норми штрафуватимуть або навіть відправлятимуть за грати. Уряд незадоволений випуском продукції, розробленої так, щоб вона швидко виходила з ладу.


У Франції вступило в силу розпорядження уряду, яке зобов’язує виготівників надавати покупцям вичерпну інформацію про строк служби і можливості ремонту виробу. Документ повинен захистити споживачів побутової техніки та електроніки від недобросовісних виробників.

Прибічники змін відзначають, що все частіше останні вдаються до технології «запланованого застарівання», завдяки якій вони прагнуть робити речі так, щоб ті якнайшвидше виходили з ладу. Особливим шиком уважається поломка пристрою через кілька днів по закінченні гарантійного терміну.

Для забезпечення «запланованого застарівання» виготівники використовують різні трюки. Це може бути така конструкція приладу, що через вихід з ладу будь-якої деталі доводиться міняти його повністю, невідповідність нових версій ПЗ старим електронним пристроям або випуск нових аксесуарів, несумісних зі старою продукцією.

Тепер же згідно з новим законом виробники будуть зобов’язані вказувати правдиві дані про те, як довго зможе пропрацювати техніка (телевізор, телефон, холодильник) і протягом якого терміну споживачам будуть доступні запасні частини до неї. Порушникам загрожує штраф у розмірі €300 тис. або ув’язнення до 2 років.

А наступного року вступить у силу ще жорсткіший закон, що зобов’язує виробників забезпечувати безкоштовний ремонт або заміну техніки протягом 2 років з моменту купівлі.

Споживачі втомилися від постійної необхідності купувати нові пристрої навіть тоді, коли старі їх цілком влаштовують: чи то відсутність у продажу фільтрів для пилососа, зарядки для старого мобільного телефону або запчастин для м’ясорубки.