Закон і Бізнес


Власників «розбудять»

Верховній Раді запропонували розбудити сплячих акціонерів


№37 (1283) 10.09—16.09.2016
3942

Пропонується законодавчо врегулювати проблему «сплячих» акціонерів. Адже АТ несуть невиправдані витрати на оплату послуг депозитарних установ з обслуговування рахунків у цінних паперах таких акціонерів.


У парламенті зареєстровано проект «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання участі акціонерів в управлінні акціонерним товариством» (№5043). Його метою є визначити процедуру питання участі в управлінні АТ тих осіб, які до 12 жовтня 2014 року не скористалися своїм правом на переведення належних їм акцій на рахунки в цінних паперах у депозитарній системі (так званих сплячих акціонерів).

Планується внести зміни до законів «Про акціонерні товариства» та «Про депозитарну систему України», зокрема визначити особливості відновлення власником (його спадкоємцем чи правонаступником) обліку прав на ЦП та прав за такими паперами (які були обмежені згідно з п.10 розд.VI закону «Про депозитарну систему України»). Також передбачено механізм визнання ЦП, зафіксованих на окремому обліку в Центральному депозитарії, викуплених емітентом, якщо власник (спадкоємець чи правонаступник) протягом року не скористався запропонованою процедурою. Встановлюються порядок виплати емітентом власнику ЦП (спадкоємцю, правонаступнику), що вважаються викупленими, та особливості процедур відновлення прав за ЦП, за якими існує обмеження (обтяження) їх обігу.