Закон і Бізнес


Власне читання


№36 (1282) 01.09—09.09.2016
4218

В Кабміні підготували нові правила реєстрації друкованих засобів масової інформації. Наслідком їхнього ухвалення може стати ускладнення реєстрації ЗМІ іноземцями та зникнення видань, які виходять двома мовами.


Пропозиції урядовців містяться у законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо державної реєстрації друкованих засобів масової інформації)» (№5024).

Відповідно до чинного законодавства право на заснування друкованого ЗМІ належить «громадянам України, громадянам інших держав та особам без громадянства, не обмеженим у цивільній правоздатності та цивільній дієздатності». Ініціативою ж пропонується встановити, що таким правом можуть скористатись громадяни України, іноземці та особам без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах. З проекту важко зрозуміти, кого стосуватиметься обмеження щодо необхідності перебування в Україні — лише осіб без громадянства чи й іноземців. Проте, не виключено, що воно застосовуватиметься і до останніх.

Крім цього в ініціативі передбачено, що коли друковане ЗМІ видається кількома мовами одночасно у різних випусках або паралельними випусками — сукупний тираж українською повинен бути не меншим за тираж іноземною мовою. Як наслідок у тих випадках, коли видання друкується, напиклад, російською і українською, але краще продається саме російською мовою, редакції буде вигідніше просто відмовити від версії державною мовою, ніж штучно збільшувати наклад.